ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Τα κορωνοπάρτι ευθύνονται για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Τα κορωνοπάρτι ευθύνονται για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Άμεση σύνδεση ανάμεσα σε κορωνοπάρτι και την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης. 

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε πως εάν συνεχιστούν τα κορωνοπάρτι ,όπως αυτά του περασμένου σαββατοκύριακου, «μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικού φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα».

«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχή αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ εξήγησε πως «η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα».

Επισήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικού φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.

«Οι μετρήσεις αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικό φορτιό σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαίδης.

Τι δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα της περιφέρειας Αττικής, αφού παρατηρείται σημαντικά αυξητική τάση (+171%), με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο Ρέθυμνο (+120%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στο Ρέθυμνο να επανέρχεται επίσης σε πρότερα υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ