ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ο νέος ρόλος της ΗΔΙΚΑ – Σύστημα για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Ο νέος ρόλος της ΗΔΙΚΑ – Σύστημα για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών

Τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υγεία, παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, στο συνέδριο του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία», την Πέμπτη (22/04/2021).

«Μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, καταφέραμε να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να επισπεύσουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές», υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μεταμόρφωση του συστήματος, τόνισε και υπενθύμισε πως ήταν ο βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Τον πρώτο πυλώνα αποτελεί η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων. Η ενδυνάμωση των μονάδων υγείας ώστε να υπάρχει επικοινωνία και συνέχεια της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς, είναι ο δεύτερος. Με εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, στόχος του τρίτου πυλώνα είναι η μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας. Ο τέταρτος αφορά στο μετασχηματισμό της φροντίδας υγείας με νέα σύγχρονα μοντέλα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του επείγοντος περιστατικού, των χρόνιων ασθενών κ.α. όπως για παράδειγμα οι εξ αποστάσεως παροχές υγείας.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην άυλη συνταγογράφηση και τη διαδικασία των εμβολιασμών ως δύο κύριους παράγοντες για να κατανοήσουν οι πολίτες τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ακρίβεια των ψηφιακών ραντεβού για τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, έχουν εντυπωσιάσει πολίτες και πολιτικούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Στύλιος και πρόσθεσε πως το ελληνικό σύστημα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η Ελλάδα, επίσης, είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εξέδωσε ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, βασικά σημεία στη στρατηγική της κυβέρνησης για την υγεία αποτελούν η ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην ηλεκτρονική υγεία. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 22 έργα εκ των οποίων τα 11 είναι ήδη σε εξέλιξη. Κάποια από τα έργα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, η επέκταση του μητρώου ασθενών, η ανάπτυξη λύσεων τηλεϊατρικής για τους κατοίκους απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς άλλες δράσεις όπως είναι η μελέτη του γονιδιώματος.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, τέλος, ανέδειξε τη σημασία της ίδρυσης του νέου γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επίσης, κεντρικό ρόλο στον εντοπισμό των προβλημάτων του συστήματος ώστε να επιλυθούν, θα παίξει ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

«Η τεχνολογία θα βοηθήσει να στρέψουμε το σύστημα σε ποιοτικότερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες υγείας» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «θα χρειαστούμε εργαλεία και δεδομένα» είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα οποία βρίσκονται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ 2021 και 2026, σχεδιάζεται να υλοποιηθούν τα έργα που αφορούν τον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο και την επέκταση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου που υπάρχει σήμερα. Επίσης, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, «μιας και οι ογκολογικές θεραπείες αποτελούν βασικό κορμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και έχουν μεγάλο κόστος που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια» επισήμανε ο κ. Κωτσιόπουλος. Θα πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση των νοσοκομείων για να μπορούν να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ θα επεκταθεί το έργο της τηλεϊατρικής.

Τέλος, η ΗΔΙΚΑ θα μπει στο επίκεντρο ως ένας εθνικός κόμβος ψηφιακής υγείας, πάνω στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα από τις διάφορες πηγές του συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ