ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για 50-54 ετών - Πότε παίρνει «σκυτάλη» η ομάδα 40-49

Εμβολιασμός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για 50-54 ετών - Πότε παίρνει «σκυτάλη» η ομάδα 40-49
AP Photo/Petros Giannakouris

Στους πολίτες της ηλικιακής ομάδα 50 έως 54 ετών περνά από αύριο, Σάββατο, η «σκυτάλη» του εμβολιασμού· η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού πατά «γκάζι» και την προσεχή εβδομάδα αναμένονται και οι ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 40-49 ετών.

Την τρέχουσα περίοδο συνεπώς εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου (Δείτε λεπτομέρειες εδώ), εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, καθώς και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, από την Μ.Τρίτη 27 Απριλίου θα λειτουργήσει η νέα γραμμή εμβολιασμού για τους νέους από 30 - 39 ετών, αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα, και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν ήδη από την Τετάρτη 28 Απριλίου.

Ως προς την ηλικιακή ομάδα 40-49, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως οι σχετικές ανακοινώσεις για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα -ενδεχομένως με τη διάκριση 40-44 και 45-49.

Ερωτηθείς εάν η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ομάδα θα ανοίξει μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca ή για το σύνολο των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «αυτό θα απαντηθεί έως τη Δευτέρα».

Παράλληλα, ανέφερε πως από τις 5 Μαΐου πρόκειται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Η χώρα αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση προχωρά συνολικά στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, και πλέον τα κέντρα θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα του Πάσχα, και θα παραμείνουν κλειστά μόνο την Κυριακή του Πάσχα.

Κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, εντός του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ