ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση» Πάσχα στην πόλη: Σαρωτικοί έλεγχοι σε διόδια και ΚΤΕΛ για τους «απείθαρχους»

«Επιχείρηση» Πάσχα στην πόλη: Σαρωτικοί έλεγχοι σε διόδια και ΚΤΕΛ για τους «απείθαρχους»
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Σε πολύ αυστηρούς ελέγχους για τον εντοπισμό πολιτών που προσπαθούν να μετακινηθούν προς την περιφέρεια ενόψει Πάσχα προχωρά και σήμερα η ΕΛ.ΑΣ, σε εθνικές οδούς αλλά και ΚΤΕΛ.

Αυτοί που προσπαθούν να… ξεγελάσουν τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι –δυστυχώς- αρκετοί και οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι ορισμένες φορές αρκετά ευφάνταστες…

Ωστόσο, η αστυνομία έχει προειδοποιήσει πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι αρκετά «τσουχτερά».

Μάλιστα, αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ) πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις.

Αρκετοί είναι ήδη αυτοί που έχουν αναγκαστεί να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, αφότου τους έχει βεβαιωθεί το σχετικό πρόστιμο.

Εκτός από τα μπλόκα στα διόδια των εθνικών οδών, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και στους παράδρομους των εθνικών οδών.

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα και drones θα μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δικαιολογίες

Παρότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις, αρκετοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν τα ταξιδέψουν χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος.

Και ποιες δικαιολογίες χρησιμοποίησαν;

Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες, πάντως, ήταν αυτή πολίτη, χθες (Παρασκευή), στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους.

Όταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής.

Η κίνηση στις εθνικές οδούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η κίνηση στις εθνικές οδούς κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα (η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας) το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωϊ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου).

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222.

Στα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα.

Τέλος, όσον αφορά τα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, το τελευταίο 24ωρο, επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ήταν 158 από τα διόδια της Ελευσίνας και 20 από τα αντίστοιχα των Αφιδνών.

Εικόνες από τους ελέγχους στα ΚΤΕΛ Κηφισού το πρωί του Σαββάτου

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης,

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ