ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Το restart της ελληνικής οικονομίας και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Υπουργικό Συμβούλιο: Το restart της ελληνικής οικονομίας και τα μηνύματα Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το σχέδιο για το restart της ελληνικής οικονομίας, με τα «καύσιμα» και τη μέθοδο «τροφοδοσίας» τους στον παραγωγικό ιστό, μπαίνει στο… ψηφιακό τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει, ακόμη μια φορά με πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Η παρουσίαση από τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα αφορά ουσιαστικά την επόμενη και κρισιμότερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για την ελληνική οικονομία, τομείς της οποίας κατά το προσεχές εικοσαήμερο θα ανακτούν σταδιακά τον «σφυγμό» τους.

Άλλωστε στην κυβέρνηση, παρά την διαρκή ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, με πιο νωπό παράδειγμα την αναβάθμιση από την S&P, διαβλέπουν τις δύσκολες συνθήκες των προσεχών μηνών καθώς επίσης τις προκλήσεις που διανοίγονται στη μετά-Covid εποχή.

Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις προβλέψεις για το μέγεθος της κρίσης, διατηρείται η αισιοδοξία συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά 21 δισεκατομμύρια υποστηρίζει μια από τις πτυχές της κυβερνητικής αισιοδοξίας, καθώς θα τονωθεί η κατανάλωση.

Όπως ξεκαθάρισε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Δεν έχει σημασία μόνο η ανάκαμψη αυτή καθαυτή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης. Να συνδέεται όχι μόνο με κατανάλωση, αλλά με επενδύσεις. Να συνδέεται με εξωστρέφεια. Να συνδέεται με καινοτομία. Να συνδέεται, όπως σας είπα, με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας μας. όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης».

Εκεί εστιάζει η προετοιμασία και μεταξύ άλλων στη δομή της ελληνικής οικονομίας, τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση.

Άλλωστε τα πρώτα βήματα, όπως επισημαίνουν συνεχώς κυβερνητικά στελέχη, ξεδιπλώνονται με το πακέτο θωράκισης των πληττόμενων, με την κινητοποίηση πόρων 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και άνω των 14 δισεκατομμυρίων εντός του 2021, διπλάσιο μέγεθος από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των μέτρων που θα αποτελέσουν την «γέφυρα» για την επόμενη ημέρα, σειρά έχουν οι προτεραιότητες για αυτό το ορόσημο.

Ταυτόχρονα, όπως έγραφε το CNN Greece, παράλληλα με την παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, σχεδιάζονται κι άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις.

Αυτές προβλέπουν την παροχή ρευστότητας, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται, για να μπορέσουν τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Αυτές οι παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Προτεραιότητα, αποτελούν και οι στοχευμένες πολιτικές για τους νέους, που θα ξεδιπλώνονται τόσο από την τρέχουσα περίοδο όσο και στην μετά – Covid εποχή.

Όπως έγραφε από το Σάββατο το CNN Greece, η εμβέλεια του συγκεκριμένου σχεδίου θα εκτείνεται από το πεδίο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της νεολαίας, έως το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς επίσης της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών
-Εισήγηση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα
-Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023»
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με τον διορισμό Β’ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σε αυτό το θέμα, και μετά την ακρόαση από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις αρχές του μήνα, ο Δημήτριος Φούρλαρης που αποτελεί την πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, διορίζεται στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο κ. Φούρλαρης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής & Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του Διαχειριστή του συστήματος Μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ