ΕΛΛΑΔΑ

Δημ. Θάνος στο CNN Greece: Να επεκταθεί η γονιδιωματική επιτήρηση

Δημ. Θάνος στο CNN Greece: Να επεκταθεί η γονιδιωματική επιτήρηση
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Με την ινδική μετάλλαξη του ιού να κυκλοφορεί και στη χώρα μας και τον αριθμό των συνανθρώπων μας που έχουν καταλήξει από COVID-19 να ξεπερνά το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 -για την ακρίβεια να αγγίζει τους 10.007 μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου 2021- οι πολίτες μουδιασμένοι αναμένουν το Πάσχα.

Ένα Πάσχα διαφορετικό, όπως άλλωστε και το περσινό, όμως με την προσδοκία ότι η ελευθερία μας πλέον δεν είναι μακριά και δεν φαντάζει όνειρο.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και μαζί με τα self test –τα οποία διενεργούνται ανελλιπώς δύο φορές την εβδομάδα από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, και σταδιακά θα επεκταθούν, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες στο βαρύ οπλοστάσιο κατά της μάχης της COVID-19.

Και καθώς η εμβολιαστική «βεντάλια» ανοίγει σε ακόμη περισσότερες ηλικιακές ομάδες και ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και της οικονομίας, και κτίζεται το τείχος της ανοσίας, η ελευθερία μας είναι γεγονός.

Εάν λοιπόν, η ομάδα των 30 με 59 εμβολιαστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα- και δεν κάνει πίσω- τότε ένας πραγματικά τεράστιος αριθμός συμπολιτών μας αναμένεται να δώσει με ασφάλεια, το στίγμα της επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού.

Φυσικά ακόμη και με τον εμβολιασμό θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας, οι οποίοι παρότι έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει, ωστόσο όχι πολύ σοβαρά.

Ήδη ομάδα της Επιτροπής των εμπειρογνώμων επιχειρεί να καταγράψει τα ποσοστά αυτά.

Και ακόμη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεταλλάξεις, οι οποίες είναι απρόβλεπτες.

Ήδη στη χώρα μας εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη.

Πρόκειται για μία 33χρονη γυναίκα από το εξωτερικό, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η γυναίκα είχε ταξιδέψει από το Ντουμπάι στην Αττική –όπου και ζει- στις 4/4/2021 με αρνητικό μοριακό τεστ από τη χώρα αναχώρησης.

Το κρούσμα ανιχνεύτηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Όπως τονίζει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Θάνος, θα πρέπει η γονιδιωματική επιτήρηση να επεκταθεί, προκειμένου να επιτηρούνται και να καταγράφονται πολύ περισσότερα στελέχη από κρούσματα.

Ήδη το πρόγραμμα αυτό το έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το έχει «αγκαλιάσει» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει ο κ. Θάνος.

Να σημειωθεί, ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών σήμερα χαρτογραφεί 800 με 1.000 στελέχη του ιού- από αντίστοιχα κρούσματα- την εβδομάδα, το 90% περίπου από το σύνολο της καταγραφής που γίνεται στη χώρα μας.

Ωστόσο το Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει έως και 1.600 την εβδομάδα.

Η ακόμη μεγαλύτερη και εντατικότερη γονιδιωματική επιτήρηση, θα μπορέσει να χαρτογραφήσει μοριακά το αποτύπωμα της πανδημίας σε βάθος χρόνου, με ακριβή αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ