ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ποιες ηλικιακές ομάδες παίρνουν τη «σκυτάλη» εντός της Μεγάλης Εβδομάδας

Εμβολιασμός: Ποιες ηλικιακές ομάδες παίρνουν τη «σκυτάλη» εντός της Μεγάλης Εβδομάδας
AP Photo/Petros Giannakouris

«Ανοίγει» διαδοχικά τη Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 30-39 ετών, 40-44 και 45-49 αντίστοιχα, βάσει των ανακοινώσεων του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση επί του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.

Με την εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού να πατά «γκάζι», τίθεται σε λειτουργία από αύριο, Μ.Τρίτη, η γραμμή εμβολιασμού για τους νέους 30 - 39 ετών, αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Οι πολίτες που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και επιθυμούν να εμβολιαστούν άμεσα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα, και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν ήδη από την Τετάρτη 28 Απριλίου.

«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca, δεδομένου ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μεγάλη Πέμπτη η σκυτάλη «περνά» στις ηλικίες 40-44, και ακολούθως το Μεγάλο Σάββατο «ανοίγει» η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49.

Η μεν ηλικιακή ομάδα 40-44 θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ για την ομάδα 45-49 η πλατφόρμα, βάσει της κανονικής σειράς προτεραιοποίησης, «ανοίγει» και για τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Ήδη εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, καθώς και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης πως το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από τις 5 Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί -2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3%, και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι εμβολιασμοί το Μάιο θα επιταχυνθούν, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Η κυβέρνηση προχωρά συνολικά στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών και πλέον τα κέντρα θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα του Πάσχα, και θα παραμείνουν κλειστά μόνο την Κυριακή του Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ