ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τεκμηριωμένα ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά την κύηση

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τεκμηριωμένα ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά την κύηση
Pixabay

Επιφυλάξεις εκφράζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με τον εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία με τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα για τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα όπως αυτό της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson.

Αντίθετα, για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία mRNA -όπως των Pfizer/BionTech και της Moderna- είπε πως «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν αρχικά από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση».

Ειδικότερα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA -διότι στις ΗΠΑ δεν έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca- «έδωσαν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής».

Συμπλήρωσε ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής, για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική τυπικότητα» να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ