ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ευέλικτο το μεσοδιάστημα των δόσεων για το εμβόλιο AstraZeneca

Κορωνοϊός: Ευέλικτο το μεσοδιάστημα των δόσεων για το εμβόλιο AstraZeneca
AP Photo/Matthias Schrader

Τη δυνατότητα χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού πριν από τις 12 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει».

«Υπάρχει μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου», συμπλήρωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει την αντίθεση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού στον εμβολιασμό των πολιτών 30-39 ετών με AstraZeneca -για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει άυριο, Μ. Τρίτη 27 Απριλίου- η κυρία Θεοδωρίδου, είπε:

«Με όλο τον σεβασμό στην καθηγήτρια, κάθε χώρα καθορίζει το πρόγραμμά της, με τα δικά της τα στοιχεία, τις δικές της ανάγκες. Και εδώ υπάρχει μια μικρή ανακρίβεια, ότι όλες οι χώρες (εμβολιάζουν άτομα άνω των 50). Κάθε χώρα έχει το δικό της πρόγραμμα και ποικιλία στην ηλικία που έχει αποφασίσει να εμβολιάζει, όπως υπάρχουν και πάρα πολλές χώρες, οι οποίες εμβολιάζουν χωρίς κανέναν περιορισμό από την ηλικία των 18 ετών και άνω. Επομένως η προσπάθεια της χώρας μας είναι και ο νέος πληθυσμός να εμβολιαστεί. Είναι ο πληθυσμός με τη μεγάλη κινητικότητα που θέλουμε γρήγορα να ανοσοποιηθεί».

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, μόνο με AstraZeneca.

Το Μ. Σάββατο, 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολισμούς των ηλικιών 45-49 και με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson)

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ