ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μήνας μαζικού εμβολιασμού ο Μάιος - Όλες οι νέες οδηγίες

Κορωνοϊός: Μήνας μαζικού εμβολιασμού ο Μάιος - Όλες οι νέες οδηγίες
Christophe Archambault/Pool Photo via AP

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών 30-39 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca βρίσκεται σε λειτουργία, με τον Μάιο να προμηνύεται ο μήνας των μαζικότερων εμβολιασμών στη χώρα. Οι σημερινοί εμβολιασμοί ανέρχονται σε 61.574 -αριθμός ρεκόρ- εκ των οποίων οι 27.578 αφορούν την πρώτη δόση. 

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, μόνο με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49 ετών και με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Στη «φαρέτρα» και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά τον λεπτομερή έλεγχο τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρθηκε στα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών, με μέση ηλικία τα 37 έτη.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για το Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Συγκεκριμένα, 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες το επόμενο δίμηνο, καθώς αναμένονται σημαντικές παραλαβές εμβολίων. Συγκεκριμένα:

  • Pfizer/BioNTech: 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο
  • Moderna: 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο
  • Johnson & Johnson: 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
  • Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, ωστόσο αναμένεται ένας αριθμός της ταξεως των 450.000-500.000 δόσεων για κάθε μήνα

Άλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί, τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Δυνατότητα για 2η δόση του AstraZeneca στις 8 εβδομάδες

Τη δυνατότητα χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού πριν από τις 12 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τη δυνατότητα χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού πριν από τις 12 εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ανακοίνωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

«Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει».

«Υπάρχει μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου», συμπλήρωσε.

Σύσταση προς εγκύους υπέρ Pfizer και Moderna

Αναφορικά με τον εμβολιασμό εγκύων και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς τη χορήγηση εμβολίων με αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, καθώς -προς το παρόν- δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Αντίθετα, για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με τεχνολογία mRNA -όπως των Pfizer/BionTech και της Moderna- είπε πως «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν αρχικά από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση».

Ειδικότερα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA -διότι στις ΗΠΑ δεν έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca- «έδωσαν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής».

Συμπλήρωσε ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα εμβόλια mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση.

«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής, για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική τυπικότητα» να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ