ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προ των πυλών ο εμβολιασμός κατ' οίκον για τους υπερήλικες

Κορωνοϊός: Προ των πυλών ο εμβολιασμός κατ' οίκον για τους υπερήλικες
AP Photo/Gregorio Borgia

Ανεβάζει καθημερινά «ταχύτητα» η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του κορωνοϊού, και στο πλαίσιο αυτό επίκειται να καταστεί εφικτός και ο εμβολιασμός κατ' οίκον για πολίτες ηλικίας 80 έως 89 ετών που αντιμετωπίζουν κινητικές ή άλλες δυσκολίες.

Η σχετική προαναγγελία έγινε διά στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος ανέφερε, μιλώντας στη συχνότητα της ΕΡΤ, πως βρίσκεται υπό μελέτη σχέδιο για να μπορούν να εμβολιάζονται κατ' οίκον άτομα 80-89 ετών.

«Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των 85 συν δεν είναι η πιο ενδεικτική, διότι μπορεί να υπάρχουν κινητικά προβλήματα, δυσκολία να μετακινηθούν από το σπίτι, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα ως προς την περιοχή όπου ζουν. Άρα θα αντιμετωπιστούν ως ειδικότερη ομάδα όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων και με κατ' οίκον εμβολιασμό» δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, και έως το τέλος Μαΐου όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται, ενώ κατά τον ίδιον το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Ήδη αυτή τη στιγμή, την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10%, που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με «χιλιάδες 30άρηδες να κλείνουν ραντεβού», όπως ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Ποιοι λαμβάνουν τη «σκυτάλη»

«Ανοιχτή» είναι από σήμερα, Μ.Τρίτη, η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca -με τη δυνατότητα, μάλιστα, άμεσου εμβολιασμού εάν κάποιος κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα.

- Την Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

- Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

- Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα του Πάσχα, και θα παραμείνουν κλειστά μόνο την Κυριακή του Πάσχα.

Έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν

Στην εμβολιαστική εκστρατεία αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, Μ.Τρίτη, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απευθύνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης έκκληση προς όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν.

«Ας απευθυνθούμε λοιπόν όλοι -κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς- έκκληση σε όσους μπορούσαν και δεν το έκαναν ακόμη, να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το δικό τους ραντεβού εμβολιασμού. Είναι άδικο να χάνονται ζωές την ώρα που μπορούν να σωθούν. Το καλύτερο εμβόλιο -όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης- είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται» υπογράμμισε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο, και επεκτείνεται σταδιακά.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%, ανέφερε η κ. Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε, παράλληλα, ευχαριστίες «στους υγειονομικούς και όλους όσοι μετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία», τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και γιατί θα εργαστούν όλες τις επόμενες μέρες, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα. «Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας πως -στο δρόμο για το τείχος της ανοσίας- δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ώρα» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ