ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των SMS – Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση των SMS – Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του μέτρου αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών φαίνεται πως βρίσκεται η επιτροπή των ειδικών και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, εμφανίζεται μια κάποια σταθεροποίηση στους δείκτες που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Άλλωστε, από τη Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει μετά από πολλούς μήνες και η εστίαση –με αρκετούς να επισημαίνουν πως το μέτρο της αποστολής των SMS δεν θα έχει πλέον ουσία.

Έτσι, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετάσει την κατάργηση των SMS μετά το Πάσχα, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη διάρκεια της συνεδρίασης πιθανώς να συζητηθεί και η άρση απαγόρευσης για κάποιες αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά το «καυτό» ζήτημα των SMS το πιθανότερο σενάριο είναι να αποτελέσουν παρελθόν από τις 3 Μαΐου ή το αργότερο στις 15 Μαΐου -ημέρα ορόσημο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος χθες.

Άλλωσε, την πλήρη κατάργηση των μετακινήσεων με SMS σύντομα προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση για την οποία δε θα χρειάζονται sms, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα sms παρελθόν», είπε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.

Για την προσεχή Δευτέρα, με το άνοιγμα της εστίασης, προανήγγειλε και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με φόντο τους ισχύοντες περιορισμούς εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση μετακινήσεων το βράδυ, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου όταν ανοίγει η εστίαση, η νυχτερινή κυκλοφορία θα επιτρέπεται έως τις 23:00.

Παράλληλα, από τις 15 Μαΐου όταν ξεκινήσει και επισήμως η τουριστική σεζόν, θα επιτραπούν και πάλι οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Στο ζήτημα των SMS αναφέρθηκε χθες, Μ. Δευτέρα, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ οι πολίτες θα πηγαίνουν στα καταστήματα της εστίασης δίχως SMS.

Όπως επεσήμανε, εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογκά δεδομένα, οι ειδικοί θα εισηγηθούν περαιτέρω χαλάρωση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε πως το SMS δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις και πως θα μπορούσε αυτό (σ.σ. το SMS) να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν ανοίξει ο τουρισμός ο στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS αλλά εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς.

Τις βασικές ημερομηνίες επανέλαβε για ακόμη μια φορά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνοντας λόγο για τρεις βασικούς σταθμούς:

  • Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους την Δευτέρα 3 Μαΐου.
  • Επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων την Δευτέρα 10 Μαΐου.
  • Άνοιγμα του Τουρισμού και απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων το Σάββατο 15 Μαΐο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ