ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά: Aίτημα για συμπληρωματική κατάθεση 20 μαρτύρων υποβάλλει ο δικηγόρος του ιδρύματος

Γηροκομείο Χανιά: Aίτημα για συμπληρωματική κατάθεση 20 μαρτύρων υποβάλλει ο δικηγόρος του ιδρύματος
INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συμπληρωματικό υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει στις 12:30 την Τετάρτη 5 Μαΐου ενώπιον του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος, για να κληθούν σε συμπληρωματική κατάθεση τουλάχιστον 20 μάρτυρες για την υπόθεση με το Γηροκομείο Χανίωνόπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ρουσσόπουλου, πρόκειται για συγγενείς φιλοξενουμένων και πρώην εργαζόμενους στο ίδρυμα.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως έχει ζητήσει να κλητευθούν και όλοι οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων στον έλεγχο της λειτουργίας του οίκου από την Περιφέρεια, Πρόνοια, Υγειονομικό, ΕΟΔΥ και Εθνική Αρχή Διαφάνεια που πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στη μονάδα.

Εξάλλου, εκφράζει την αγωνία του «διότι μέχρι σήμερα καλούνται και καταθέτουν μόνο οι ελάχιστοι καταγγέλλοντες, ενώ δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα ουδείς άλλος».

«Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 73 μάρτυρες που προτείνουμε είναι μάρτυρες αλήθειας και όχι μάρτυρες υπερασπίσεως όπως κάποιοι προφασίζονται. Επομένως, στο στάδιο αυτό που βρισκόμαστε της προκαταρκτικής, πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές ούτως ώστε ο ζυγός της Δικαιοσύνης να ισορροπήσει», υπογραμμίζει ο κ. Ρουσσόπουλος.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Την ίδια στιγμή, νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έχουν δειτο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

«Νοσηλεύτηκε στο Αγία Σκέπη - Άουσβιτς, σε αθλία κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», δήλωσε χαρακτηριστικά συγγενής θύματος στον ΣΚΑΙ.

Έξω από το κατώφλι του εισαγγελέα, συγγενής ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο των Χανίων κατήγγειλε πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, καθώς είχε περάσει δύο εγκεφαλικά.

«Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, και με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, να μεταφερθεί σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης», σημείωσε συγγενής της άτυχης γυναίκας.

Στις καταγγελίες απάντησε ο επίσκοπος Δορυλαίου. «Υπάρχει συμβολαιογράφος, η οποία συνέταξε τη διαθήκη της μέσα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα λοιπόν αυτή, την πήρανε 3 ή 4 οικογένειες αν θυμάμαι καλά. Κάθισε από 1 μέχρι 1,5 μήνα, δεν την άντεχαν γιατί ήταν πολύ διεγερτική. Και αυτά που άφησε στην εκκλησία, δεν τα ζητήσαμε εμείς, "θέλουμε να μας τα δώσεις με το έτσι θέλω". Και όταν είχε σώας τας φρένας, έγραφε στην εκκλησία, έχει γράψει στην ενορία της, είχε γράψει στον παπά του χωριού της, δεν έχει γράψει σε μας», απάντησε ο επίσκοπος.

Κι άλλη ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, οι αρχές ερευνούν άλλη μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου. Ηλικιωμένη με άνοια, έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013 – 2017. Με ειδικό πληρεξούσιο, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να πούλησε ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, τελικά πουλήθηκε έναντι 50.000 ευρώ. Τα χρήματα φέρεται να δόθηκαν μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.

Εκταφή σορού ηλικιωμένης

Στον ΣΚΑΙ μίλησε και ο γιος της ηλικιωμένης που πέθανε στην Αγία Σκέπη, για την οποία έγινε εκταφή σορού ώστε να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της.

«Έπεσε, χτύπησε, είχε αιμορραγία, την τουλουπάνιαξαν στο κεφάλι για να μην χύνεται αίμα. Δεν την έραψαν, δεν έκαναν τίποτα, και την άφησαν εκεί 3 μέρες μέχρι να πεθάνει. Αυτό είναι κατ' εξακολούθηση φόνος. Καθόταν εκεί μέχρι να τελειώσει», δήλωσε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστωθεί ευρήματα κακοποίησης, εκκρεμούν ωστόσο οι ιστολογικές εξετάσεις που θα δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης.

«Πεινάω, πεινάω»

Μια ακόμα γυναίκα, η οποία είχε την μητέρα της στο συγκεκριμένο γηροκομείο, μίλησε στο Mega, αποκαλύπτοντας τα όσα βίωσε κατά τις επισκέψεις της. Όπως ανέφερε πήγε τη μητέρα της με ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά, τον Οκτώβριο του 2019 σε ηλικία 60 ετών.

«Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες δεν είχε επαφή» σημείωσε η κυρία Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της σε ένα καρότσι στο υπόγειο, δεμένη, μαζί με άλλους 20 τρόφιμους του γηροκομείου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες.

«Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι “πεινάω, πεινάω”. Τους τάιζα όλους» πρόσθεσε η γυναίκα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι όταν ζητούσε να δει το γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκ μέρους του γηροκομείου

Να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας ζητά με αναφορά-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων που ελέγχεται ποινικά για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Παράλληλα ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος πρότεινε περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζήτησε να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου ο Ν. Ρουσόπουλος δήλωσε:

«Μετέβην στον Άρειο Πάγο, ώστε να καταθέσω μία αίτηση-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας, γιατί εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά μόνο από τα ΜΜΕ.


Επίσης να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52-53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς, συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο, να βεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.


Όπως βέβαια προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι "είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων", πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς, ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορωνοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο και ζητάει συγγνώμη γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί.


Όλα αυτά να τεθούν υπ' όψιν των προανακριτικών αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα».

Ερωτηθείς εάν ανάμεσα στους 53 μάρτυρες υπάρχουν και συγγενείς ηλικιωμένων που πλέον έχουν πεθάνει, ο ίδιος απάντησε:

«Βεβαίως, οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει. Κανένα πρόβλημα, δηλαδή δεν μπορεί 5 άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Τώρα μιλούσα με Κρήτη, από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές αρχές στα Χανιά».

Απαντώντας σε ερώτημα για καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων που πήραν από τον οίκο ευγηρίας τους δικούς τους ανθρώπους επειδή έβλεπαν όλα όσα γίνονταν, ο δικηγόρος απάντησε:

«Αυτό θα φανεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα". Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική».

Ερωτηθείς εάν έχουν ξανακαταγραφεί τόσοι θάνατοι στα χρόνια λειτουργίας του οίκου ευγηρίας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε:

«Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι' αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι' αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ