ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκος: Σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής το μεγαλύτερο πρόβλημα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Γιαννάκος: Σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής το μεγαλύτερο πρόβλημα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ
AP Photo/Armando Franca

«Δυστυχώς τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από την πανδημία», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας πως διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονταν και σήμερα πάνω από ένα 24ωρο εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο τρίτο κύμα της πανδημίας παρατηρείται σε τέσσερα νοσοκομεία της Αττικής που κάθε ημέρα διαθέτουν τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σε κλινικές κορωνοϊού.

Τα δύο νοσοκομεία, το Σισμανόγλειο με 25 κλίνες ΜΕΘ και ο Ερυθρός Σταυρός με 30 κλίνες ΜΕΘ κανονικές και προσωρινές επειδή είναι αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, δεν φτάνουν, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το Γεννηματάς νοσηλεύει μεγάλο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό και οι 33 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ κανονικές και προσωρινές δεν φτάνουν. Το νοσοκομείο της Νίκαιας που νοσηλεύει πάνω από 100 ασθενείς με κορωνοϊό και σε περίπτωση διασωλήνωσης εξυπηρετεί και το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής που νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού, έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην διαθέτει καμία κλίνη ΜΕΘ. Έγιναν δωρεές οι οποίες αξιοποιήθηκαν, αλλά η ΜΕΘ που φτιάχτηκε είναι σε ακατάλληλο χώρο για νοσηλεία διασωληνωμένων περιστατικών κορωνοϊού, προσθέτει.

Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα το νοσοκομείο της Νίκαιας είχε το μεσημέρι 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, το Σισμανόγλειο τρεις, τους λιγότερους από προηγούμενες ημέρες. Το Γεννηματάς είχε σήμερα έξι διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ με κορωνοϊό και δύο γενικά διασωληνωμένα περιστατικά εκτός ΜΕΘ και ο Ερυθρός Σταυρός είχε επτά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Στα υπόλοιπα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ κορωνοϊού όταν αδειάζει μία κλίνη ΜΕΘ εξυπηρετούν με προτεραιότητα δικούς τους νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς. Γι’ αυτό και το μεγάλο πρόβλημα στα συγκεκριμένα τέσσερα νοσοκομεία ειδικά στη Νίκαια», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Επίσης το Θριάσιο είχε σήμερα δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και έναν το Αμαλία Φλέμινγκ. Στο Αλεξάνδρας νοσηλεύονται κάθε ημέρα περί τους 8 διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται στην καρδιολογική μονάδα. Είναι όμως στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ του ΕΚΑΒ.

Μεγάλη ταλαιπωρία στα εφημερεύοντα νοσοκομεία

Τέλος, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία γενικών περιστατικών στα τεπ εφημερευόντων νοσοκομείων λόγω προσαρμογής των νοσοκομείων στην εξυπηρέτηση περιστατικών κορωνοϊού και των ελλείψεων προσωπικού.

«Χθες σε εφημερεύον νοσοκομείο καρδιολογικό περιστατικό προσήλθε το απόγευμα. Περίμενε αξονική έκανε σήμερα το πρωί και μετά έγινε η εισαγωγή του. Πάνω από 12 ώρες ταλαιπωρίας. Ράντζα παντού», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ