ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια: Καμία μετακίνηση χωρίς έγγραφα - Οι δικαιολογίες των οδηγών

Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια: Καμία μετακίνηση χωρίς έγγραφα - Οι δικαιολογίες των οδηγών
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στα διόδια για την αποτροπή των ταξιδιωτών που προσπαθούν «δραπετεύσουν» από την πρωτεύουσα για το Πάσχα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνησή τους.

Η Τροχαία έχει διαμηνύσει ότι οι έλεγχοι θα διεξάγονται 24 ώρες το 24ωρο για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στην προσπάθεια της να αποτρέψει τους Αθηναίους να μεταβούν στα χωριά τους παρά την απαγόρευση μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο, χθες, Μεγάλη Πέμπτη, οι εικόνες στα διόδια της Ελευσίνας, θύμιζαν εποχές προ κορωνοϊού, καθώς σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων λόγω των αυξημένων ελέγχων που διεξήγαν οι Αρχές.

Το μποτιλιάρισμα ήταν τεράστιο και τα αυτοκίνητα βρέθηκαν ακινητοποιημένα αρκετά χιλιόμετρα πριν από τα διόδια.

Οι υπερτοπικές μετακινήσεις απαγορεύονται και όσοι πολίτες επιχειρούν να φύγουν εκτός χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για αναίτιες μετακινήσεις και 500 ευρώ για ψευδή παραστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επίδοξοι ταξιδιώτες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους ελέγχους, προβάλλουν τη δικαιολογία ότι πηγαίνουν στην επαρχία για να επισκεφτούν ιδιώτη ιατρό ή για να προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένο συγγενικό τους πρόσωπο.

Ωστόσο, η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 185 οχήματα επιστράφησαν από Ελευσίνα και 31 από τα διόδια των Αφιδνών, ενώ εκτιμάται ότι χθες από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο, πέρασαν περίπου 13.000 οχήματα.

Να σημειωθεί ότι οι σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και από την Τροχαία αυτοκινητοδρόμων αλλά και από επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι με ένα φορητό σαρωτή, ταυτοποιούν και διασταυρώνουν τα έγγραφα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ