ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα - Χωρίς πιστούς η περιφορά του Επιταφίου

Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα - Χωρίς πιστούς η περιφορά του Επιταφίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο θρήνο το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Είναι ημέρα πένθους και κατάνυξης για όλη την Χριστιανοσύνη.

Στις 8 το πρωί έως τις 12.30 έλαβε χώρα στις εκκλησίες η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα 18.00-20.00 θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου, με την ολοκλήρωση της περιφοράς εγγύτερα των ναών και χωρίς πιστούς, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα, προς αποφυγήν μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία, διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ' 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μια αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Κατ' έθιμον, πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών, αν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα τελέσει από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών την Ακολουθία του Επιταφίου στις 18.00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ