ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια: Ανοίγει η πλατφόρμα για 45 έως 49 - Οι νέοι αγκάλιασαν την «Ελευθερία»

Εμβόλια: Ανοίγει η πλατφόρμα για 45 έως 49 - Οι νέοι αγκάλιασαν την «Ελευθερία»
INTIME NEWS

Ανεβάζει και άλλο ταχύτητα η επιχείρηση «Ελευθερία», με την ανταπόκριση των νέων της ηλικιακής ομάδας 30-39, αλλά και των 40-44, που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό να είναι εντυπωσιακή. Τη σκυτάλη για το «χτίσιμο» της ανοσίας παίρνουν πλέον και οι πολίτες 45-49 ετών, με την σχετική πλατφόρμα να ανοίγει αύριο, Μεγάλο Σάββατο, και για τους οποίους θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια.

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες, Μ. Πέμπτη, καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών με 66.210, ενώ όπως έχει ήδη διαμηνυθεί, αναμένονται και νέες εμβολιαστικές γραμμές προκειμένου να «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Και παρότι Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, μέχρι το απόγευμα είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό συνολικά 200.000 πολίτες και συγκεκριμένα 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 21.995 εμβολιασμοί.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και αύριο, Μ. Σάββατο, καθώς επίσης και από την Δευτέρα του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 3.097.693 εμβολιασμοί. Οι 2.153.570 έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση, ενώ 944.123 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

emvoliasmoi-30-apriliou.jpg

Τη χαρά του για τους νέους που εμβολιάζονται εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

«Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής και πρόσθεσε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα».

«Βλέπω μία πολύ καλή δυναμική και κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, και βέβαια από τον Ιούνιο και πέρα ουσιαστικά δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων» επισήμανε ακόμα.

Εντός Μαΐου θα εμβολιάζονται πλέον όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 πρόκειται να ανοίξει τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως από τις 15 Μαΐου πρόκειται να αρχίσει πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού των κατάκοιτων πολιτών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson για το οποίο υπάρχει επάρκεια, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η Ελλάδα από τις πρώτες στις δοκιμές για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εξελίξεις υπάρχουν και στο πεδίο του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, με το Ευρωκοινοβούλιο να ανοίγει χθες το δρόμο για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη ως προς την τελική μορφή του, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής, τουριστικής περιόδου.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε σήμερα ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, θα ειναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος και ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ τα ταχείας ολοκλήρωσης των συζητήσεων επί του Ψηφικού Πράσινου Πιστοποιητικού, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Τώρα, οι διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική προεδρία μπορούν να ξεκινήσουν. Θα υποστηρίξουμε και θα διευκολύνουμε μία ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων».

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο Covid-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που αφορά τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Χωρίς πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δωρεάν διαγνωστικά τεστ

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο Covid-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Συμβατό με εθνικές πρωτοβουλίες

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη-μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη-μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Εγγυήσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη-μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ