ΕΛΛΑΔΑ

Πρέπει να κάνουμε τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό;

Πρέπει να κάνουμε τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό;
(AP Photo/John Raoux)

Μέσα στον Ιούνιο, ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα έχει αποκτήσει ανοσία της τάξεως του 50%, εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος είπε πως εάν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και ένα 10% έχει αποκτήσει ανοσία επειδή μολύνθηκε κάποια στιγμή από τον ιό, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα καλό ανάχωμα, ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Υπογράμμισε δε, πως εάν φτάσουμε στο 60-70% δεν θα έχουμε «κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο» και τόνισε πως θα πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό, πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Ο καθηγητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μαζική συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό.

«Η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρούν στον εμβολιασμό. Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους σχεδόν βέβαια παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζανάκης είπε πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματά τους μετά τον εμβολιασμό, καθώς ο οργανισμός δεν αμύνεται μόνο μέσω αντισωμάτων αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς, που δεν μετρώνται με τον τίτλο των αντισωμάτων.

«Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», υπογράμμισε.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν, ο κ. Τζανάκης είπε πως φαίνεται ότι η φυσική ανοσία προστατεύει έως και τρεις μήνες.

«Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναφορικά με τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους το κατάλληλο χρονικό παράθυρο ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.

Και πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες;

«Αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Κλείνοντας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως σύντομα θα είναι διαθέσιμα πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού.

«Δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα, και σύντομα θα είναι διαθέσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ