ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινό τραπέζι με self test - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Πασχαλινό τραπέζι με self test - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις
ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Δεύτερο Πάσχα υπό τη σκιά της πανδημίας το φετινό, με τις ιδιαίτερες συνθήκες να μην επιτρέπουν εορτασμούς άλλων εποχών, αφού η επιδημιολογική εικόνα της χώρα μπορεί να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, το σύστημα Υγείας της χώρας, ωστόσο, εξακολουθεί να πιέζεται.

Και μπορεί να ψήσουμε το πατροπαράδοτο αρνί στην πόλη, υπάρχει ωστόσο φέτος η δυνατότητα στο πασχαλινό τραπέζι να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες έως εννέα άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει τις προηγούμενες μέρες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν πρέπει να καταργήσουμε τελείως τη «φούσκα» μας.

Η μετακίνηση θα γίνεται όπως και κάθε ημέρα, με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6, ενώ ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ελεύθερες, όμως παραμένει η απαγόρευση για μετάβαση σε άλλη περιφέρεια.

Όπως έχουν επισημάνει οι Αρχές, οι έλεγχοι στους δρόμους και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα θα είναι εντατικοί, για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα του Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί, ενώ θα συνεχιστούν κανονικά από τη Δευτέρα του Πάσχα. Ήδη σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με την ανταπόκριση να είναι εντυπωσιακή, όπως ήταν προηγουμένως και με τους 30-39 και 40-44.

Προ των πυλών το άνοιγμα της εστίασης

Στο επόμενο βήμα προχωράει σταδιακά η χώρα από τη Δευτέρα του Πάσχα, με το άνοιγμα της εστίασης, με τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν ρολά αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία, είναι υποχρεωτική.

Συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετατίθεται στις 23:00 το βράδυ και τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 10:45 μμ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση: «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ