ΕΛΛΑΔΑ

«Τραπέζια έξω» και στην Κρήτη: Άνοιξε η εστίαση σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά

«Τραπέζια έξω» και στην Κρήτη: Άνοιξε η εστίαση σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό και με όλα τα μέτρα ασφαλείας άνοιξε η εστίαση στην Κρήτη, μετά από έξι μήνες λουκέτου. 

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άνοιξε η εστίαση στο Ηράκλειο, με τους επιχειρηματίες του χώρου εδώ και μέρες να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου όλα να είναι έτοιμα. Η εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου ωστόσο είναι υποτονική, καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Χαλβατζή, πιθανότατα η μέρα είναι τέτοια, που αρκετός κόσμος δεν θα επιλέξει να βρεθεί εντός του κέντρου.

«Η επόμενη μέρα του Πάσχα, έχει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις καιρικές συνθήκες, το πιθανότερο είναι ο περισσότερος κόσμος να έχει αναζητήσει δροσιά σε παραλίες ή να βρίσκεται ακόμη σε σημεία που επέλεξε να βρεθεί την ημέρα του Πάσχα» δήλωσε η κ. Χαλβατζή, η οποία διευκρίνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς θα κυλήσουν τα πράγματα για την εστίαση, που επί μήνες έμεινε κλειστή.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας ανάγκη, τα καταστήματα να κινηθούν δυναμικά τις επόμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό όλοι οι συνάδελφοι έχουμε προετοιμαστεί, και τα καταστήματά μας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, που να τηρούνται πιστά τα μέτρα που προβλέπονται, με επίκεντρο τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται» διευκρίνισε η κ. Χαλβατζή. Από νωρίς το πρωί που ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της η εστίαση, αισθητή είναι και η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, όπου με κλιμάκια επιβλέπει το άνοιγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων.

Χανιά: Καφές και πρωινό με φόντο το Ενετικό Λιμάνι

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, η σημερινή ημέρα σηματοδότησε την επανεκκίνηση της εστίασης και στην περιοχή των Χανίων.

Από νωρίς το πρωί, κυρίως στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, βρέθηκαν πολίτες που με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό απολάμβαναν τον καφέ τους και το πρωινό τους.

Σταδιακά η εικόνα αυτή επεκτάθηκε στα καφέ στην πλατεία Δικαστηρίων καθώς και στα καφέ του δημοτικού κήπου και του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν τις κοντινές παραλίες της πόλης.

Οι προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες ήταν πυρετώδεις με καταστηματάρχες και εργαζόμενους να δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να είναι όλα έτοιμα για την σημερινή ημέρα.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας .

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης η επανεκκίνηση της εστίασης ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση για την τοπική οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σε μια τουριστική περιοχή όπως τα Χανιά η εστίαση αποτελεί τον βασικό κορμό για την τοπική οικονομία καθώς απορροφά χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποτελεί και τον «αιμοδότη» για δεκάδες τομείς της οικονομίας μας».

Τα τραπεζοκαθίσματα « επέστρεψαν» και στα εστιατόρια της πόλης που πριμένουν τους πρώτους θαμώνες από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.

Με απώλειες το άνοιγμα στο Ρέθυμνο

Με πολλές απώλειες στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κλάδου στο Ρέθυμνο. Η κίνηση στους δρόμους αυξημένη, σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, με τις εκκλησίες να υποδέχονται τους πολίτες με την ευκαιρία και της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι καφετέριες και τα καφενεία που βρίσκονται δίπλα σε εκκλησίες είναι εκείνα που λειτουργούν ως επί το πλείστον, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Ανδρέας Κλαψινός ανέφερε πως το 40% των καταστημάτων εστίασης δε θα ξεκινήσει τη λειτουργίας τους, με πολλούς από αυτούς να βάζουν το κλειδί για το άνοιγμα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Θέλαμε το άνοιγμα της εστίασης, όμως οι ημερομηνίες δε μας βόλεψαν καθόλου, κυρίως λόγω του προγραμματισμού και των δυνατοτήτων μας από πλευράς εφοδιασμού προϊόντων. Οι περισσότεροι εστιάτορες έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν μετά τις 15 Μαΐου, οπότε και το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε ο κ. Κλαψινός υπογραμμίζοντας ότι στα κυρίως καφέ καταστήματα η κατάσταση είναι διαφορετική αφού τα περισσότερα «αλλά όχι όλα έχουν ανοίξει.

Για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης που είναι μαζεμένα πολλά καφέ, κάποια δεν άνοιξαν σήμερα». Ο κ. Κλαψινός δηλώνει αισιόδοξος αλλά όπως είπε αρκετά σκεπτικός και με κάποιο προβληματισμό δεδομένου ότι: «…μεγάλο μέρος της καλής λειτουργίας των καταστημάτων μας έχει σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού. Τα μηνύματα που έχουμε είναι τόσο καλά όσο και κακά. Οι κρατήσεις δεν υπάρχουν για τον Ιούνιο, ενώ όπως όλα δείχνουν από Ιούνιο τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Έχουμε ανάγκη την ομαλή λειτουργία μας, έχουμε ανάγκη έστω και με τα μέτρα προστασίας να δούμε κόσμο στα καταστήματα μας, ειδικά μετά από τόσους μήνες κλειστοί».

Αυτό που προέχει όπως επισημάνθηκε τόσο από καταστηματάρχες όσο και από πολίτες στο ΑΠΕ ΜΠΕ είναι ότι, προέχει η υγεία και η αισιοδοξία. «Μπορεί σήμερα να μην άνοιξαν όλοι οι χώροι εστίασης όμως υπάρχει η σιγουριά πως σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, θα οργανωθούμε πλήρως και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που μας συστήνουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση σε σχέση με τον κορονοϊό, θα πάμε πολύ καλά», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του δήμου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, επιχειρηματίας της εστίασης η ίδια και γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

«Για κάποια καφέ και πολλά εστιατόρια ήταν δύσκολο να ξεκινήσουν από σήμερα διότι βρίσκονται είτε σε εργασίες ανακαίνισης είτε δεν είχαν τη δυνατότητα εφοδιασμού μιας και εταιρίες, καταστήματα, αγορές χονδρικής ήταν κλειστές και θα επαναλειτουργήσουν από την Τετάρτη. Οι περισσότεροι είχαν οργανωθεί και προγραμματισθεί ώστε να ανοίξουν από τις 10 έως και 14 Μαΐου. Όμως παρά ταύτα η εικόνα από σήμερα το πρωί έχει αλλάξει στο Ρέθυμνο μιας και οι πολίτες βρήκαν καθίσματα σε εξωτερικούς χώρους ανοικτών καφέ για να απολαύσουν τον ήλιο και το καλό καιρό».

Στα Ανώγεια από το πρωί οι πλατείες είναι γεμάτες κόσμο με τα παραδοσιακά καφενεία να εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες μιας και υπάρχει η δυνατότητα διαδημοτικών μετακινήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ