ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Johnson & Johnson - Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικό έως 80% μετά από 28 ημέρες

Εμβόλιο Johnson & Johnson - Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικό έως 80% μετά από 28 ημέρες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Virginia Mayo

Στην «μάχη» του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου έχει προστεθεί από σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, το εμβόλιο Johnson & Johnson που χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο μονοδοσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της εκστρατείας των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με ιικό φορέα, ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε κατά την πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Ν. Αφρική και Βραζιλία ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

«H αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας προς σοβαρής νόσου είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό, και για τη σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77% - 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γιγάντια μελέτη με τη συμμετοχή χιλιάδων, δεν συμπεριλήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκαταστελμένα», σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε, «μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμιτες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση».

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη συμπολιτών μας ότι και τα άλλα εμβόλια μπορούν να είναι αποτελεσματικά με μία δόση.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με βρετανική μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ