ΕΛΛΑΔΑ

Γεροτζιάφας για παρενέργειες εμβολίων: Ο ιός είναι πολύ σκληρός, προκαλεί από μόνος του θρόμβωση

Γεροτζιάφας για παρενέργειες εμβολίων: Ο ιός είναι πολύ σκληρός, προκαλεί από μόνος του θρόμβωση
AP Photo / Matthias Schrader, FIle

Για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να διαγνωστεί πριν από τον εμβολιασμό σε ποιους θα προκαλέσει θρόμβωση.

Ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega σημείωσε ότι η αιτία των παρενεργειών που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεικτή και εξήγησε:

«Πρόκειται για μια αντίδραση που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσολογικού συστήματος απέναντι στον αδενοϊό και την πρωτεΐνη του ιού κορωνοϊού που αρχίζει να βγαίνει. Είναι μικτή αιτιολογία. Δεν ευθύνεται μόνο το εμβόλιο, αλλά κυρίως το πρόβλημα ξεκινά από την πρωτεΐνη του ιού.

»Δεν υπάρχει μια ευθύγραμμη σχέση, σου βάζω το εμβόλιο, παθαίνεις θρόμβωση και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο ιός αυτός είναι πολύ σκληρός. Προκαλεί από μόνος του θρόμβωση. Όταν δίνουμε στον οργανισμό ένα κομμάτι του, πυροδοτεί μια διαδικασία θρόμβωση σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Και είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν το εμβόλιο. Μπορεί να γίνει και αισχροκέρδεια πάνω στο θέμα. Ούτε ένας γιατρός μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά, ένα προφίλ του ασθενή για το θέμα», εξήγησε για την αδυναμία διάγνωσης προ εμβολίου για το ποιοι θα κάνουν θρόμβωση.

«Ο μη εμβολιασμός» πρόσθεσε, «των ανθρώπων που έχουν ιστορικό θρόμβωσης θα τους εκθέσει στον κίνδυνο να περάσουν βαριά τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός έχει κατά 17% συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης κατά μέσο όρο».

Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να παρακολουθούνται από γιατρό όσοι εμβολιασθέντες έχουν συμπτώματα για πάνω από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμός τους.

Τέλος χαρακτήρισε «καθαρή ανοησία» ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες.

«Αυτή η κουβέντα γίνεται μόνο στην Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η γονιμότητα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Όπως και η ίδια η νόσηση δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ