ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Πλήθος διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος - Κλειστοί δρόμοι και κίνηση στο κέντρο

Απεργία: Πλήθος διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος - Κλειστοί δρόμοι και κίνηση στο κέντρο
Σπύρος Μελισσάρης/CNN Greece

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Εκατοντάδες άτομα με το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή με σύνθημα «κάτω τα χέρια από το 8ωρο» ενώ δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν κλειστοί.

Στη συγκέντρωση ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ήταν ανάμεσα στους πολιτικούς που βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων», δήλωσε νωρίτερα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλατεία του Συντάγματος.

Το παρών έδωσε και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ επίσης διοργάνωσαν συλλαλητήριο στις 11 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα «ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ώρου».

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω και να βάλει φρένο στις αντεργατικές διατάξεις. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται», το ΕΚΑ.

Παράλληλα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στις 10:30 στα Προπύλαια.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της καθώς και οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών.

Λίγο πριν τις 12:00 ο κόσμος σταδιακά αποχωρεί.

Χάος στους δρόμους της Αθήνας - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Την ίδια ώρα, κίνηση και μποτιλιάρισμα σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας έχει προκαλέσει η απεργία των ΜΜΜ.

Σπύρος Μελισσάρης/CNN Greece

Έντονη κίνηση παρατηρείται στους παρακάτω δρόμους:

  • Βασιλίσσης Σοφίας
  • Συγγρού
  • Σταδίου
  • Ακαδημίας

Κλειστή είναι η Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, η Φιλελλήνων και η Σταδίου.

Δείτε τoυς χάρτες:

Χειρόφρενο στα ΜΜΜ

Απεργίες και στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Δεμένα τα πλοία

Παράλληλα, δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια της χώρας για 24 ώρες;.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών Σωματείων της ομοσπονδίας και κάλεσε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Αποτίουμε και φέτος φόρο τιμής σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε το ρου της ιστορίας στην ημέρα που ταυτίζεται και είναι συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ότι «όλοι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων: την απορρόφηση των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπογραφή νέων, την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4714/20 που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, την ανάκληση των διατάξεων του νόμου 4770/2021 με τον οποίον καταργούνται τα νόμιμα ωράρια και όρια απασχόλησης των ναυτεργατών, την κατάργηση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων και την καθιέρωση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, την άμεση εφαρμογή των θερινών οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ