ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υπό εξέταση η συμμετοχή εμβολιασμένων σε περισσότερες δραστηριότητες

Κορωνοϊός: Υπό εξέταση η συμμετοχή εμβολιασμένων σε περισσότερες δραστηριότητες
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής των εμβολιασμένων σε περισσότερες δραστηριότητες, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία απόψε.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται, πως όσοι εμβολιάστηκαν, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν, ακόμα και όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά ακόμα κι αν αρρωστήσουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, είπε παρατηρείται σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε περισσότερες δραστηριότητες, όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν.

Μίλησε, δε, για την σημασία του εμβολιασμού που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους και τους οικείους τους» υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται και νέες μεταλλάξεις. «Έχουμε έναν αγώνα δρόμου, να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσταση της Μ. Βρετανίας να γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 40 ετών, είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κορωνοϊό, να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 30 ετών, διότι σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Η επιδημιολογική εικόνα της Μ. Βρετανίας είναι τελείως διαφορετική από την δική μας, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ