ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη: Τις μάσκες θα τις βγάλουμε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου

Παγώνη: Τις μάσκες θα τις βγάλουμε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Για μια αργή μείωση, που σημαίνει πως πάμε καλά, μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι θάνατοι αρχίζουν σιγά – σιγά να μειώνονται ενώ άδειασαν εννέα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Παγώνη είπε πως δεν ανησυχεί, καθώς τα παιδιά έδωσαν και εξετάσεις με τις μάσκες.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών πρότεινε να διευρυνθεί κατά μια ώρα τουλάχιστον το ωράριο της εστίασης –δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εξήγησε δε, πως δεν έχει νόημα οι θαμώνες να φεύγουν από τα μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες.

Αναφερόμενη στα SMS μετακίνησης, η ίδια είπε πως πρέπει να τελειώσει η χρήση τους, καθώς κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.

«Τις μάσκες πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών» είπε επίσης η κ. Παγώνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου να έχει φτάσει στο 75%.

«Τότε πετάμε τη μάσκα» είπε ενδεικτικά, τονίζοντας παράλληλα πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Όπως εξήγησε η ίδια, ερωτηθείσα για την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει την παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca, υπάρχουν δεύτερες δόσεις για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους.

Πρόσθεσε δε, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενώ έχουν ήδη τονιστεί οι επιπλοκές που υπάρχουν με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Για τις εγκυμονούσες και τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες είπε πως υπάρχει σύσταση να μιλήσουν με τους γυναικολόγους και να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης είπε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό.

«Δεν σημαίνει τίποτα, είναι θέμα οργανισμού» είπε η ίδια.

«Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές» τόνισε επίσης, υπογραμμίζοντας πως ενδεχομένως να γίνει τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβρη.

«Θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και επιστημονικά δεδομένα» εξήγησε.

Τρέχει η μελέτη για εμβόλιο στους ανήλικους

Μεταξύ άλλων η κα Παγώνη δήλωσε πως υπάρχει μελέτη της Pfizer που ασχολείται με ηλικίες 12- 17 ετών που «τρέχει» και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εμβόλια σε ανηλίκους.

Σημείωσε πως ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε παιδιά 14-16 ετών ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει επιστημονικό δεδομένο που να αποκλείει τους εμβολιασμούς παιδιών.

Η κ. Παγώνη μεταξύ άλλων είπε πως νομίζει ότι τελειώσαμε με τα lockdown και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχει τώρα.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια επεσήμανε ότι προσωπικά πιστεύει ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν όπως τα σχολεία, πως ίσως η σκέψη της επιτροπής είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί και ότι την επόμενη βδομάδα ίσως το συζητήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ