ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 από τέλη Μαΐου

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 από τέλη Μαΐου
INTIME

Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν οι ηλικίες 30 έως 44 από τα τέλη Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο  γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών του εμβολιαστικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ηλικίες αυτές χορηγείται το σκεύασμα της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ επεσήμανε ότι η πρόσβαση σε αυτά θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα 40-44, και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και οι 30-34 ετών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας σημείωσε ακόμα πως εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους πολίτες ηλικίας 18-29, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες.

Όπως διευκρίνισε αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 25-29 ετών και εν συνεχεία για την ομάδα 18-24 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της Johnson&Johnson, είπε ότι θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο, σημείωσε ότι αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά και πρόσθεσε ότι όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτες δεύτερες, είναι εξασφαλισμένες.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα σύφμωνα με τον κ. Θεμιστικλέους, έχουν ως εξής:

Στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 58% και το ποσοστό αυτό εάν συνυπολογιστούν τα κλεισμένα ραντεβού φτάνει στο 73%.

Στους άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 63% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 80 - 84 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 64% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 69%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75 - 79 όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συμμετοχή, έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 73% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 80%.

Στην ηλικιακή ομάδα 70 - 74 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 59% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%.

Στην ηλικιακή ομάδα 65 - 69 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 42% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 75%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60 - 64 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 54% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55 - 59 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 23% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 62%.

Στην ηλικιακή ομάδα 50 - 54 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 17% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 57%.

Στην ηλικιακή ομάδα 45 - 49 έχουν εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση το 11% ενώ με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 50%.

Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και των νοσηλευτών στο 63% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Παραδόσεις εμβολίων

Σε ό,τι αφορά στις παραλαβές των εμβολίων, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας είπε ότι προχωρούν κανονικά και ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για τον Μάιο, το οποίο έχει ως εξής:

Εντός του Μαΐου η Ελλάδα αναμένει 2,15 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 350.000 από την Moderna, 220.000 από την Johnson & Johnson (αναμένεται επιβεβαίωση για ακόμη 80.000). Από την AstraZeneca αναμένεται η επιβεβαίωση των παραδόσεων ώστε να φτάνουν στην Ελλάδα 450.000 δόσεις το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ