ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Ιωαννίδης: Τραγικό λάθος να μην εμβολιαστεί κάποιος άνω των 70 ετών

Κορωνοϊός – Ιωαννίδης: Τραγικό λάθος να μην εμβολιαστεί κάποιος άνω των 70 ετών
INTIME NEWS

Με τους τυχόν κινδύνους που υπάρχουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο παρομοίασε τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού, ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης.

«Ο κίνδυνος με βάση όσα ξέρουμε ως τώρα, για ένα εμβόλιο όπως της Pfizer ή της Moderna είναι ο κίνδυνος να πας μια φορά από την Αθήνα στην Κόρινθο, με το αυτοκίνητο. Για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ο κίνδυνος να πας από την Αθήνα ως την Αλεξανδρούπολη», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega.

«Έχω μικρή ως μέτρια επιφύλαξη για άτομα νεώτερα και κυρίως γυναίκες. Γι' αυτόν τον πληθυσμό ο κίνδυνος είναι να πας με το αυτοκίνητο από την Αθήνα ως την Βιέννη. Θα θέσουμε ένα όριο γύρω στα 50, αν έχουν την επιλογή να κάνουν ένα άλλο εμβόλιο, μάλλον θα διάλεγα άλλο εμβόλιο», πρόσθεσε.

«Το εμβόλιο Johnson & Johnson έχουμε λιγότερα δεδομένα, η εικόνα που έχουμε για τον κίνδυνο είναι αντίστοιχη του να πεθάνεις πηγαίνοντας από την Αθήνα στη Λαμία με το αυτοκίνητο. Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν αρκετή αβεβαιότητα, αλλά θα έλεγα ότι είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να κάνεις κανεί χωρίς να φοβηθεί».

Έχοντας ο ίδιος εμβολιαστεί «από τους πρώτους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Ιωαννίδης σχολίασε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό μεγάλων ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί:

«Τα άτομα αυτά θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν γιατί αν δεν γίνει αυτό φοβάμαι θα θρηνήσουμε περισσότερους συμπολίτες μας».

«Το να εμβολιαστεί κάποιος νέος βοηθά στο τείχος ανοσίας, αλλά για κάποιον άνω των 70 είναι τραγικό λάθος να μην εμβολιαστεί. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε την ασφάλεια των εμβολίων και σε μικρές ηλικίες, αλλά ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ελαχιστότατος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι προτεραιότητα», σημείωσε.

Όταν μιλάμε για ηλικιωμένους μιλάμε για μεγάλη πιθανότητα θανάτου, όταν μιλάμε για παιδιά ο κίνδυνος είναι της τάξης του ενός στο ένα εκατομμύριο», τόνισε ο καθηγητής, ενώ μιλώντας για την χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ, ανέφερε:

«Δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι προτεραιότητα. Δεν υπάρχει κάποια υποχρεωτικότητα».

«Αλλά στην Αμερική, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που οδηγούν σε υποχρεωτικότητα κάποιες ομάδες νεαρών όπως στα πανεπιστήμια, έχουν δηλώσει ότι το φθινόπωρο θα ζητήσουν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο να έχουν εμβολιαστεί» συνέχισε, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Αναφορικά στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει χτυπηθεί πάρα πολύ άσχημα από την πανδημία. «Αν δούμε όχι μόνο τον αριθμό των θανάτων, αλλά και τις ηλικίες, κάτω των 70 ετών έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό Ελλήνων από ότι Σουηδών. Κάτω από τα 65-70 έχουν πεθάνει τόσοι Έλληνες, όσοι Βέλγοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Χώρες όπως η Σουηδία, Βέλγιο, οι ΗΠΑ έχουν πολλά άτομα που είναι σε παρηγορητική φροντίδα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζωή 3-6 μηνών. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο πληθυσμό. Η διάγνωση κορωνοϊού σε άτομα που ήταν σε τελικό στάδιο έγιναν πολύ εντατικά σε άλλες χώρες, σε σύγκριση με την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να τους μετρήσουμε ως θάνατο από κορωνοϊό, οι Σουηδοί τους μετράνε και προσθέτουν 6.000 θανάτους. Πρέπει να διαχωρίσει κάποιος αν ένας άνθρωπος γνωρίζει ότι πεθαίνει, ή είναι κάποιος 80 ετών εγώ γνωρίζω άτομα που τρέχουν Μαραθώνιο», συμπλήρωσε.

«Ναι» στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

«Σωστά ανοίγουμε την κοινωνία» εκτίμησε, «αλλά το επιδημικό κύμα είναι ενεργό, έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα» προειδοποίησε.

«Είναι εικασία η τρίτη δόση, δεν ξέρουμε την διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ως το τέλος του χρόνου ανοσολογική απάντηση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν να πουλήσουν εμβόλια, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Μία είναι αν θα δούμε άλλο ένα επινδημικό κύμα, αλλά σε χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό ανοσίας ειναι αρκετά απίθανο. Δεύτερον είναι το πόσο διαρκεί η ανοσολογική απάντηση στα εμβόλια. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε ξεμπερδέψει ήδη.», ανέφερε ερωτηθείς για την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης.

«Κάποιος που έχει εμβολιαστεί ο κίνδυνος έχει μειωθεί 20 φορές μπορεί και παραπάνω. Μπορεί να ζήσει μια κανονική ζωή. Κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να προσέχει περισσότερο»

Αναφορικά με τα «μπόνους» σε όσους κάνουν εμβολιασμούς, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε:

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των πολιτών με βάση τον εμβολιασμό. Δεν θα έβαζα τον νόμο από πάνω για να τον αναγκάσει να εμβολιαστεί. Το να πω σε επιφυλακτικούς ανθρώπους ότι είναι “επικίνδυνοι” είναι λάθος στρατηγική. Ψυχολογικά αυτό που θέλουμε είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν, δεν θα το πετύχουμε αυτό αν τους υποχρεώσουμε ή τους επιβάλλουμε νομικές κυρώσεις. Θα θεωρήσουν ότι είναι παράβαση της δημοκρατικής τους ελευθερίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ