ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας για τη «Γαλάζια Ελευθερία»: Έως τα τέλη Ιουνίου ο εμβολιασμός των πολιτών στα νησιά

Κικίλιας για τη «Γαλάζια Ελευθερία»: Έως τα τέλη Ιουνίου ο εμβολιασμός των πολιτών στα νησιά
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κηρύσσοντας την έναρξη της επιχείρησης εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία», με τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών.

Ο κ. Κικίλιας αφού ανακοίνωσε ότι από αύριο, Πέμπτη (13/05), αίρονται οι αναστολές αδειών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι το πρόγραμμα «Ελευθερία» τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και τα στοιχεία μας κάνουν να αισιοδοξούμε.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ελευθερία» γνωστοποίησε ότι:

Σήμερα θα αγγίξουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 2,6 εκατ. πολίτες, ποσοστό 24,59% και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατ. πολίτες, ποσοστό 13%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100.000 πληθυσμού και στην 8η θέση στους 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών και τόνισε ότι ήδη σε 32 νησιά έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 των κατοίκων τους.

«Έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει γίνει ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών στα νησιά έναντι της Covid 19. Σε 19 νησιά θα γίνει εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και θα ενισχυθούν με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και κινητές μονάδες εμβολιασμών», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» -αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, 'Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, 'Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

«Κάθε μέρα που περνάει, ενισχύεται το τείχος ανοσίας μας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να σεβαστούμε όσους άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, όσους περιμένουν να έρθουν οι τουρίστες φέτος στη χώρα μας, αλλά και όλους τους υγειονομικούς που δίνουν εδώ και ένα χρόνο το μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν το σύστημα υγείας όρθιο.

«Οι δείκτες πηγαίνουν καλύτερα, είναι μία προσπάθεια συνολική, εκτιμώ ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό και πιο αποδοτικός όσον αφορά τον τουρισμό», είπε τέλος ο Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ