ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τέλος στα SMS - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου

Κορωνοϊός: Τέλος στα SMS - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από τις 14 Μαΐου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε εφαρμογή τίθεται η ελληνική εκδοχή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ενόψει της απελευθέρωσης των μετακινήσεων στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό οδικό χάρτη άρσης του lockdown που παρουσίασε νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου καταργείται η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και το 13032 καθώς και οι βεβαιώσεις για κατ' εξαίρεση μετακινήσεις.

Ακόμα, διευρύνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 12.30 το βράδυ με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει μεταξύ 00:30 και 05:00, ενώ απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Με Πράσινο Πιστοποιητικό οι μετακινήσεις στα νησιά

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ειδικότερα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει ένα από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση,
  • αρνητικό pcr test 72 ωρών,
  • rapid test 24 ωρών,
  • self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Covid-free 32 ελληνικά νησιά

Covid-free είναι πλέον 32 νησιά της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς οι κάτοικοί τους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων έναντι του κορονοϊού.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι σε ακόμα 36 νησιά. Επομένως, με την έναρξη του καλοκαιριού στη χώρα μας θα υπάρχουν 68 νησιά «ελεύθερα» από κορονοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ