ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Τι τροφές καταναλώνουν οι Έλληνες

Έρευνα: Τι τροφές καταναλώνουν οι Έλληνες
Pixabay

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω, όπως προέκυψαν από τη δειγματοληπτική Έρευνα Υγείας έτους 2019.

Με την έρευνα, η οποία διενεργείται κάθε πέντε έτη, συγκεντρώνονται αναλυτικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην κατάσταση υγείας, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, τους παράγοντες που επηρεάζουν –θετικά ή αρνητικά– την κατάσταση της υγείας, όπως είναι η φυσική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η λήψη και παροχή κοινωνικής στήριξης και βοήθειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2009 και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες έρευνες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. Η έρευνα του 2019 διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 8.125 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό δείγματος ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω. Η επόμενη έρευνα υγείας θα διενεργηθεί το έτος 2025.

Διατροφικές συνήθειες

Το διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει (α) καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, μη επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους, και άπαχων ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, (β) εβδομαδιαία κατανάλωση πατάτας, ψαριών, ελιών, φασολιών, οσπρίων και πιο σπάνια πουλερικών, αυγών και γλυκών, (γ) μηνιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του και (δ) μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα και έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες αναφορικά με την κατανάλωση ορισμένων από τα προαναφερθέντα τρόφιμα.

Αναφορικά με την κατανάλωση λαχανικών ή σαλατών και οσπρίων:

▪ 1 στους 2 (53,5%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή όσπρια, ενώ ποσοστό 0,3% δεν καταναλώνει καθόλου.

Ειδικότερα:
- 1 στους 2 (53,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει καθημερινά λαχανικά ή σαλάτες, ενώ ποσοστό 0,9% δεν καταναλώνει καθόλου.

- 8 στους 10 (76,9%) ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνουν όσπρια 1 έως 3 φορές

την εβδομάδα, ενώ ποσοστό 1,9% δεν καταναλώνει καθόλου.
Με την έρευνα καταγράφεται, για πρώτη φορά, πέρα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η συχνότητα κατανάλωσης μη επεξεργασμένων δημητριακών (όπως ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ά.), πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών, ελαιόλαδου και πατατών.

▪ 2 στους 3 (67,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν μη επεξεργασμένα δημητριακά όπως ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κ.ά. Ποσοστό 24,8% αυτών, τα καταναλώνουν καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).

▪ Περισσότεροι από 9 στους 10 (94,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (τυρί, γιαούρτι, γάλα πλήρες). Ποσοστό 38,2% αυτών, τα καταναλώνουν καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).

▪ 6 στους 10 (60,2%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.

▪ 6 στους 10 (62,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν πατάτες μία έως τρεις φορές την εβδομάδα και

▪ 8 στους 10 (79,4%) ηλικίας 15 ετών και άνω, καταναλώνουν ελαιόλαδο καθημερινά (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ