ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο CNN Greece: Η χαλαρότητα προκαλεί ανησυχία - Ολική καταστροφή ένα πισωγύρισμα

Παγώνη στο CNN Greece: Η χαλαρότητα προκαλεί ανησυχία - Ολική καταστροφή ένα πισωγύρισμα
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και τον φόβο που προκαλούν οι μεταλλάξεις στην επιστημονική κοινότητα της χώρας, μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξη στο CNN Greece. Όπως είπε, η άρση του lockdown σωστά έγινε, εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία της για τις εικόνες συνωστισμού το σαββατοκύριακο, με τους περισσότερους να είναι χωρίς μάσκες, καθώς και για τα κορωνοπάρτι, όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις. 

«Η άρση του lockdown σωστά έγινε, διότι έπρεπε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που είναι η εστίαση, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, ο τουρισμός, όλα με μεγάλη προσοχή, με τεστ, βάσει πρωτοκόλλων που πρέπει να γίνονται και βέβαια με γρήγορους ρυθμούς, ιδιαίτερα για τα νησιά, των εμβολιασμών των κατοίκων», είπε αναφορικά με την άρση του lockdown, ενώ ερωτηθείσα τι είναι αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά υπογράμμισε:

«Εμένα με ανησυχεί περισσότερο που τις τελευταίες μέρες, είδαμε αυτό το σαββατοκύριακο πολύ κόσμο έξω χωρίς μάσκες, και πολύ από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι και αυτό είναι ανησυχία, όπως επίσης και τα κορωνοπάρτι είναι ανησυχία, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος χωρίς αποστάσεις και μέτρα και αυτό πρέπει να ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα. Πιστεύω να συνειδητοποιήσουν γρήγορα όλοι ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να προχωρήσουμε. Με λίγα λόγια πρέπει να βγούμε από αυτή την ιστορία της νόσου Covid 19 όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Παρόλα αυτά, η κ. Παγώνη εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει τέταρτο κύμα, «γιατί -όπως είπε - όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και κανένας δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω. Γιατί σημαίνει, αν γυρίσουμε πίσω, ολική καταστροφή. Ούτε το σύστημα υγείας θα αντέξει, ούτε θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε και να αλλάξει η ζωή μας».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει τέταρτο lockdown, έχω εμπιστοσύνη στον καθένα, ο οποίος καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα προσαρμοστεί σε αυτήν», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η κ. Παγώνη σημείωσε πως «αυτές τις μέρες, όπως γνωρίζουμε όλοι από τους αριθμούς των παραμέτρων, υπάρχει μία μείωση των προσερχομένων ασθενών Covid, όπως επίσης μία μείωση των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες covid και με αργούς ρυθμούς μείωση των ΜΕΘ».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και φτάσουμε ένα 50% τον Ιούνιο που σημαίνει ότι θα έχουμε μια σχετική ανοσία, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και βέβαια τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου ένα 80% για να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός των εμβολίων προχωρεί κανονικά και με γρήγορους ρυθμούς».

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή βάσει του σχεδιασμού πάει καλά», επεσήμανε, ωστόσο, ότι «Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις ποσότητες των εμβολίων που θα έχουμε, που αυτό είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι αριθμό εμβολίων θα στείλουν. Πιστεύω να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για γρήγορους εμβολιασμούς».

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Παγώνη τόνισε πως αυτές φοβίζουν μεν την επιστημονική κοινότητα, αλλά μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή των εμβολίων αν χρειαστεί.

«Οι μεταλλάξεις είναι ένα θέμα που φοβίζει την επιστημονική κοινότητα. Πάντα υπήρχαν, τις γνωρίζαμε και πάντα ξέρουμε ότι μας δημιουργούν προβλήματα. Στη χώρα μας η μετάλλαξη που περισσότερο είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι η βραζιλιάνικη μετάλλαξη. Ξέρουμε με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, ότι καλύπτονται από τα εμβόλια. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και αν χρειαστεί μία αναπροσαρμογή των εμβολίων βάσει των μεταλλάξεων και αυτό μπορεί να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την αξιοπιστία των self test, επισήμανε: «Γνωρίζουμε ότι τα self test δεν είναι 100% αξιόπιστα, το γνωρίζαμε από την αρχή. Αλλά έστω και τα θετικά που μας βγάζουν, είναι σημαντικό για τη γρήγορη ιχνηλάτηση, τον περιορισμό του ιού και των μεταλλάξεων».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται περί προνομίων των εμβολιασμένων, η κ. Παγώνη ήταν κατηγορηματική: «Εγώ θεωρώ ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε και τα προνόμια να είναι για όλους. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην εμβολιαστεί γνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που κάνει η νόσος Covid 19».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ