ΕΛΛΑΔΑ

Από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για 40-44 ετών - Σύσταση Επιτροπής για μία δόση σε όσους νόσησαν

Από την Παρασκευή όλα τα εμβόλια για 40-44 ετών - Σύσταση Επιτροπής για μία δόση σε όσους νόσησαν
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Για την σημασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διάρκεια προστασίας των αντισωμάτων από τη χορήγηση εμβολίου, λέγοντας ότι μια νέα έρευνα στο Στρασβούργο, έδειξε ότι τα αντισώματα μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό μέχρι και 13 μήνες.

Στην έρευνα όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, συμμετείχαν 1309 άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν.

«Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή αντισωμάτων για ένα χρόνο και τη μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως όσοι νόσησαν θα χρειαστούν μόνο μία δόση εμβολίου. «Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε αυτούς που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, υποστηρίζοντας πως καταρρίπτονται τα επιχειρήματά τους. «Όσοι υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν για πολύ καιρό και ότι δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις, τα επιχειρήματα τους δεν ισχύουν, είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτησης των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός όλων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διεμήνυσε πως «τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις».

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως στις 21 Μαίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών.

Από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στους 4 εκατ. 377 χιλιάδες εμβολιασμοί, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, 2 εκατ. 817 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26.8%.

Παράλληλα, 1.615.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 15,4%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Ομάδα κρούσης για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών

Αναφερόμενος ο κ. Θεμιστοκλέους στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, σημείωσε ότι δημιουργείται ομάδα κρούσης με εθελοντές από την Ηπειρωτική χώρα που θα μεταβαίνουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους για την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά:

«Μέχρι το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Στη νήσο Καστός έχει εμβολιαστεί το 99% από τους 79 κατοίκους έχουν εμβολιαστεί οι 78 κάτοικοι, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των κατοίκων άλλων 29 νησιών».

»Σε ότι αφορά τα 19 μεγαλύτερα νησιά εξαιρείται η Κρήτη που αντιμετωπίζεται από την Επιχείρηση Ελευθερία σαν Ηπειρωτική χώρα, θα ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων και με τη δημιουργία ομάδων κρούσης από την Ηπειρωτική χώρα που θα πηγαίνουν κάθε φορά σε συγκεκριμένο νησί για να ενισχύσουν τους εμβολιασμούς με την βοήθεια εθελοντών από τη "Σύμπλευση", από το "Χαμόγελο του παιδιού" και από τις κινητές μονάδες της "Ανακαίνισης και Πρόοδος" που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

»Σήμερα οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ξεκινήσει. Η "Σύμπλευση" έχει ξεκινήσει εμβολιασμούς στο νησί της Κω. Ξεκινήσαμε εδώ και κάποιες ημέρες την πρώτη φάση του σχεδίου, ανεβάσαμε τα διαθέσιμα ραντεβού στα 19 αυτά νησιά. Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 100% των διαθέσιμων ραντεβού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα νησιά Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Μύκονο, Ρόδο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα.

»Το 80% των διαθέσιμων ραντεβού έχει καλυφθεί σε Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο και Σύρο. Παραμένει όμως χαμηλή η συμμετοχή σε Ζάκυνθο Κεφαλλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο, σημείωσε απευθύνοντας κάλεσμα στους διαμένοντες στα νησιά να αρπάξουν την ευκαιρία και να εμβολιαστούν.

»Ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnsοn & Johnson. Από αύριο το βράδυ όλοι οι πολίτες άνων των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, κατέληξε, λέγοντας πως δημιουργούνται επιπλέον δύο εμβολιαστικοί σταθμοί στη Ρόδο, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαϊου και στην Κέρκυρα που θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ