ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί θα επιβάλλεται

Γώγος: Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί θα επιβάλλεται
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, όπου αυτό απαιτείται, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνέστησε προσοχή.

«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Απαντώντας σε ερώτημα για κορωνοπάρτι και φαινόμενα συγχρωτισμού είπε πως το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής – στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, που προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο καθηγητής παθολογίας σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα.

Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα. Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει. Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους, είπε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί.

«Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους. Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος για το ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε αποκτήσει μέχρι το φθινόπωρο και μαζί με την ελάττωση του Rt θα μας επιτρέψουν να πάμε κινηματογράφο ή θέατρο σε κλειστούς χώρους.

«Αν είμαστε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όλοι, θα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά» τόνισε ο κ. Γώγος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ