ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σχίνος: Πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων - Δήμαρχος Μεγάρων: Η πυρκαγιά γίνεται ανεξέλεγκτη

Φωτιά Σχίνος: Πρόβλεψη για ενίσχυση των ανέμων - Δήμαρχος Μεγάρων: Η πυρκαγιά γίνεται ανεξέλεγκτη
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Κρίσιμη παραμένη η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς στην Κορινθία που έχει επεκταθεί ως τα Μέγαρα και τις γύρω περιοχές, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το Meteo «δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής ("η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό")».

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων, για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, αλλά κυρίως για τις προβέψεις για την ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει:

«Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι.


Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ.

«Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, καλούνται με μηνύματα από το 112, να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Φωτιά Σχίνος: Νέο μήνυμα από το 112 - Άμεση εκκένωση ενός ακόμα οικισμού

Απομακρύνθηκαν προληπτικά κάτοικοι και από το Αλεποχώρι, κυρίως στα νότια και δυτικά του χωριού. Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι Οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζη και Παρασκευάς, καθώς και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

Φωτιά Σχίνος: Εκκενώνεται και το Αλεποχώρι - Κοντά στο χωριό η πυρκαγιά

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης δήλωσε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις ζημιές ότι η καταμέτρησή τους θα γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 10 χιλιόμετρα και έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Πρόκειται για πνεύμονα πρασίνου με 300 μόνιμους κατοίκους και 2.000 εξοχικές κατοικίες, με άγνωστο αριθμό κατοικιών να έχουν καταστραφεί. Έχουν ήδη εκκενωθεί 6 οικισμοί και 2 μοναστήρια, ενώ έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς το δάσος της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ