ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη ένα στα τρία κρούσματα στην Αθήνα

Κορωνοϊός: Νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη ένα στα τρία κρούσματα στην Αθήνα
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / INTIME

Μπορεί οι επιδόσεις μας στο πεδίο των εμβολιασμών να πηγαίνουν αρκετά ικανοποιητικά, όμως οι μεταλλάξεις είναι εδώ και μας εκπλήσσουν διαρκώς και σίγουρα όχι ευχάριστα.

Στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με όλα τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, κυριαρχεί πλέον σε μεγάλο βαθμό η μετάλλαξη Β.1.1.318 που αποτελεί συνδυασμό της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μεταλλαγής του κορωνοϊού.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι οι επιδημιολόγοι να εμφανίζονται πολλοί ανήσυχοι, αφού ήδη έχουν εντοπιστεί 233 νέα περιστατικά, έναντι 751 του ιού της βρετανικής μετάλλαξης. Ουσιαστικά, ένα στα τρία κρούσματα ανήκουν στη μετάλλαξη Β.1.1.318.

Επιπλέον η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς εντοπίστηκε και ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, το C.36, το οποίο έχει στοιχεία από την ινδική και την καλιφορνέζικη μετάλλαξη.

Επίσης, από τον ΕΟΔΥ και το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, ανακοινώθηκαν 991 νέα κρούσματα μεταλλαγμένων περιστατικών, ανάμεσα σε 1.064 δείγματα που εξετάστηκαν και αφορούσαν στην περίοδο από 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2021.

Ο δρόμος έως το τέλος της πανδημίας και των μεταλλάξεων τελικά, θα είναι μακρύς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ