ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς για Σχίνο: Όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή

Χαρδαλιάς για Σχίνο: Όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ενημέρωση σε διάστημα λίγων μόλις ωρών για τη φωτιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης, η οποία έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα και σε πολλές περιοχές της Αττικής, αφού οι στάχτες έχουν φτάσει ακόμα και σε μπαλκόνια σπιτιών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν αυτήν την ώρα αλλά και την πορεία της πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα», είπε.

Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας είπε ότι 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται για την κατάσβεσή της.

Όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, τόνισε ενώ δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση, το κύριο μέλημά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σχετικά με τη λειτουργία του 112 ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες για το 112. Το 112 είναι η έσχατη λύση, δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, καθώς πρόκειται για ιδιωτικά δάση: Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. «Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά».

Αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «προχωράει η ανακριτική διαδικασία. Στην περιοχή βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο του ανακριτικού μας. Το ποιος έχει ευθύνη ή όχι θα φανεί από τη διαδικασία της ανάκρισης», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν κάποια σύλληψη ή προσαγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ