ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σχίνος: Βελτιωμένη η εικόνα με πολλές ενεργές εστίες – Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους

Φωτιά Σχίνος: Βελτιωμένη η εικόνα με πολλές ενεργές εστίες – Στάχτη 40.000 στρέμματα δάσους
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 40.000 στρέμματα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου, με την εικόνα σήμερα να είναι βελτιωμένη, αλλά με αρκετές ενεργές εστίες ενώ στη μάχη συνδράμουν ενεργά τα εναέρια μέσα.

Όπως δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.

Όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες καθώς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Δείτε εικόνες από το Λιμανάκι Μαυρολίμνης:

Οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, και στις Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Χτες, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι χθες μήνυμα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός ενός ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε χτες, Πέμπτη, η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ