ΕΛΛΑΔΑ

Κοντοζαμάνης: Επανέρχεται το ΕΣΥ στην κανονικότητα - «Ανοίγουν» ΜΕΘ, ξεκινούν χειρουργεία

Κοντοζαμάνης: Επανέρχεται το ΕΣΥ στην κανονικότητα - «Ανοίγουν» ΜΕΘ, ξεκινούν χειρουργεία
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην κανονική λειτουργία τους επανέρχονται σιγά σιγά τα νοσοκομεία καθώς αποδεσμεύονται κλίνες ΜΕΘ που είχαν δοθεί για covid περαστικά, ώστε να ξεκινήσουν και τα χειρουργεία για χρόνια περιστατικά.

Όπως ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Βασίλης Κοντοζαμάνης, σήμερα ξεκίνησε κανονική εφημερία το «Θριάσιο» νοσοκομείο, την Κυριακή ξεκινάει σταδιακά το «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο και σταματάει η εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν», κάτι που σημαίνει ότι θα δοθούν κλίνες για non covid περιστατικά.

Είπε ότι τα χειρουργεία, που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, παραμένει ωστόσο ακόμα ο περιορισμός έως 80%.

Πρόσθεσε ότι την επόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα δοθούν κάποιες κλίνες για περιστατικά non covid στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» νοσοκομείο, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.

Αναμένεται η επαναφορά του νοσοκομείου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ταυτόχρονα και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» θα ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα αποδεσμεύονται και κλίνες covid και non covid από τον ιδιωτικό τομέα που υποστήριζε το ΕΣΥ.

Μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, μια ύφεση που υπολογίζεται στο 5%. Επεσήμανε, ωστόσο ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός αυτός μείωσης που είχε παρατηρηθεί δείχνει να ανακόπτεται και ειδικά στην Αττική όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 9.500, κάτι που απασχολεί την επιτροπή.

Είναι εμφανές ότι η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα τη μη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων στον αριθμό που θα θέλαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη σημασία των self test, λέγοντας πως σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων διαγνώστηκε μέσω της εξέτασης του self test. Περισσότεροι από 19.000 έχουν διαγνωστεί με αυτή τη μέθοδο, είπε.

Τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού μέσα στα σπίτια, όσο και στους εργασιακούς χώρους, τόνισε ακόμα.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά κάτω του 4%, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε, ωστόσο τρεις περιοχές -Πτολεμαίδα, Ξάνθη και Κόρινθο- όπου η θετικότητα είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου, εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων των εν λόγω περιοχών.

Σημάδια αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε επίσης λόγο για σημάδια αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας, λέγοντας πως ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται. Συγκεκριμένα μίλησε για 20% μείωση στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε, καθώς άτομα άνω των 65 ετών συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται, είπε και πρόσθεσε ότι η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη.

Στο σημείο αυτό μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού και έκανε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να πάνε να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, μειώνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι νέοι θάνατοι. Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο, για κάθε 10 άτομα που αποσωληνώνονται έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις. Ωστόσο, ακόμη πληρώνουμε το τίμημα του τρίτου κύματος με μέσο όρο 55 θανάτους την ημέρα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν περαιτέρω μείωση διασωληνώσεων και νέων θανάτων.

Οδηγοί της πανδημίας οι νέοι

«Μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει όλοι μας να έχουμε το νου μας», υπογράμμισε και απευθύνθηκε κυρίως στους νέους, οι οποίοι όπως είπε αποτελούν τους οδηγούς της πανδημίας. «Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας», υπογράμμισε.

«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προστατευτούμε», κατέληξε η καθηγήτρια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να κάνουμε αυτή την κουβέντα.

Μαγιορκίνης: Πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ