ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική

Πυρκαγιές: Οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ώρα που οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που εξακολουθεί να καίει για τρίτο 24ωρο στην Κορινθία, έχοντας καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης, αναδεικνύονται και άλλες επικίνδυνες περιοχές, στις οποίες δεν έχουν γίνει αποψιλώσεις και αντιπυρικές ζώνες.

Οι περιοχές αυτές προκύπτουν μέσω ειδικών μοντέλων προσομοίωσης, από την χαρτογράφηση που έλαβε χώρα κατά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με το δελτίο του ΣΚΑΙ, αυτές ανέρχονται σε 31 σε όλη τη χώρα, 18 από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική και 13 στην περιφέρεια.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Λαυρεωτική-Κερατέα

Μαρκόπουλο-Μεσογαίας

Ραφήνα-Πικέρμι

Σπάτα-Λούτσα

Νέα Μάκρη-Μαραθώνας

Εκάλη-Νέα Ερυθραία

Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος

Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι

Θρακομακεδόνες-Μενίδι

Μάνδρα-Βίλια

Αιάντειο Σαλαμίνας

Εργασίες αποψίλωσης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών έγιναν μόνο σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Τατόι.

Εναέρια μέσα πρόληψης

Την ίδια ώρα, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προμήθεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης αλλά και πρόληψης με στόχο να γίνονται μόνιμες εναέριες περιπολίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου θα μισθωθούν με σύμβαση έργου έξι αεροπλάνα τύπου Air Tractor Fire Boss, τα οποία διαθέτουν αυτονομία πτήσης 5 ωρών και χωρητικότητα νερού 3 τόνων.

Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική να αγοραστούν από την Ελλάδα 30 τέτοια αεροσκάφη, με κόστος αγοράς τα 3 με 4 εκατ. ευρώ το καθένα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πραγματοποιούν εναλλάξ εναέριες περιπολίες, φορτωμένα με νερό, κατά τις κρίσιμες ώρες και πάνω από περιοχές που θα βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο στο χάρτη επικινδυνότητας.

Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άμεσα τις πρώτες ρίψεις νερού για να προλαμβάνουν την εκδήλωση πυρκαγιάς στο αρχικό της στάδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ