ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες: Τρίτη νύχτα αγωνίας για τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς

Μάχη με τις φλόγες: Τρίτη νύχτα αγωνίας για τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για κατοίκους και πυροσβέστες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διάσπαρτες εστίες της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο και επεκτάθηκε έως το Αλεποχώρι και τα Μέγαρα, καταστρέφοντας κατοικίες και μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Απόψε οι άνεμοι έχουν κοπάσει και η εικόνα από τα μέτωπα είναι καλύτερη, ωστόσο όλες οι επίγειες δυνάμεις -μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων- εξακολουθούν να δίνουν αγώνα για την οριοθέτηση και κατάσβεση των εστιών που λίγες ώρες νωρίτερα κινήθηκαν απειλητικά προς τους οικισμούς Ζάχουλη, Παπαγιαννέικα και Χαλκανή.

Ο φόβος παραμένει για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις και τυχόν νέα εξάπλωση του μετώπου που μαίνεται μεταξύ Αλεποχωρίου και Μεγάρων.

Προηγήθηκε αγωνιώδης μάχη με τις φλόγες, σε ό,τι αφορά τους οικισμούς Παπαγιαννέικα και Χαλκανή, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης τους, με τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τείχος προστασίας, προκειμένου να μην φθάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Αυτοψία Χαρδαλιά στα Παπαγιαννέικα: «Θα δουλέψουμε και το βράδυ»

Το απόγευμα αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος απουσίασε για τον λόγο αυτό από την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα και όπως δήλωσε «υπάρχουν διάφορα μέτωπα, τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ» τόνισε.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, που είναι σε εξέλιξη επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ έως τη δύση του ηλίου από αέρος συνέδραμαν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας το Σάββατο.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Εθελοντής πυροσβέστης: Μεγάλη η καταστροφή

Ο εθελοντής πυροσβέστης Γιάννης Γιούρας που μετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο μέτωπο που μαίνεται στο Αλεποχώρι και στην περιοχή Καλκάνι, δήλωσε το απόγευμα ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η φωτιά καίει πευκόδασος.

«Είναι μεγάλη η καταστροφή, αλλά πιστεύω μέχρι το βράδυ η φωτιά να έχει τεθεί υπό έλεγχο», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, στάχτη έχουν γίνει ήδη πάνω από 40.000 στρέμματα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωσή του, το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.

Όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Δείτε εικόνες από το Λιμανάκι Μαυρολίμνης:

Οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και μέχρι το πρωί ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, και στις Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου.

Χτες, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι χθες μήνυμα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός ενός ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε χτες, Πέμπτη, η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ