ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της 44χρονης που εμβολιάστηκε με AstraZeneca

Κρήτη: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της 44χρονης που εμβολιάστηκε με AstraZeneca
INTIME

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας της 44χρονης γυναίκας από την Κρήτη που εμφάνισε θρομβοπενία μετά από τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη να διαψεύδει, ωστόσο, ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Νωρίτερα σήμερα, πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ ανέφεραν πως η οικογένεια της γυναίκας ενημερώθηκε πως είναι εγκεφαλικά νεκρή.

Με τη σειρά του, ο σύζυγος της γυναίκας, που είναι και μητέρα τριών παιδιών, δήλωσε μιλώντας στο nealkriti.gr:

«Οι γιατροί με κάλεσαν και μου είπαν ότι υπάρχει εγκεφαλική αιμορραγία και το χειρουργείο θα ήταν μια τελευταία προσπάθεια, θα μπορούσε οτιδήποτε να συμβεί και να πεθάνει στη διάρκεια της επέμβασης. Τα νέα δεν είναι καλά. Μου είπαν ότι τώρα πλέον τις επόμενες μέρες θα επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος».

Mε τη σειρά του, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε στο Cretalive.gr:

«Δεν έχει ακόμα αποδειχτεί ότι η 44χρονη είναι εγκεφαλικά νεκρή. Η κατάσταση της παρ’ όλα αυτά είναι τραγική, είναι εξαιρετικά σοβαρή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε σε σειρά διενέργειας τεστ όπως τα ορίζουν τα πρωτόκολλα για να μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για την κατάστασή της εγκεφαλικής της λειτουργίας και αν αυτή έχει παύσει».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως η 44χρονη, επτά μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα.

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της από την πρώτη στιγμή.

Tα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας, έδειξαν «ασθενή σύνδεση με το σύνδρομο Vitt» το οποίο συναντάται και ως παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Η 44χρονη εμφάνισε στην συνέχεια θρόμβωση (είχε εμφανίσει θρομβοπενία) και αιμάτωμα στο κεφάλι οπότε και την Τετάρτη αποφασίστηκε η μεταφορά της από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο ΠΑΓΝΗ, μετά από την ορθή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη των γιατρών, ότι η κατάστασή της θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ειδικότητες, που δεν διαθέτει το Βενιζέλειο.

Εισήχθη εξ αρχής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία λίγο μετά το μεσημέρι.

Η 44χρονη έχει υποστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα σύνδρομο, το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού.

Ένα κοντινό και πιο συχνό σύνδρομο, που έχει τα ίδια συμπτώματα είναι το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από ηπαρίνη, το οποίο συναντάται σε ποσοστό 0,1%.

Τα σύνδρομα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα πτώση των αιμοπεταλίων, δηλαδή αιμορραγία και πήξη του αίματος, δηλαδή θρόμβους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μίλησαν στην ΕΡΤ, το σύνδρομο που οφείλεται σε εμβόλιο μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό, από οποιοδήποτε εμβόλιο λειτουργεί με το μηχανισμό του AstraZeneca, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η 44χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι γιατροί εφαρμόζουν όλα τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά δυσεπίλυτης κατάστασης.

Στο μεταξύ, χθες εκδόθηκε το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον τα δύο από τα τρία περιστατικά θρομβώσεων, του 35χρονου και της 44χρονης, σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπό διερεύνηση βρίσκεται ακόμα η περίπτωση της 47χρονης, που νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του ΠαΓΝΗ με συμπτώματα παράλυσης.

Η γυναίκα εισήχθη εκτάκτως χθες το απόγευμα, Παρασκευή, στο χειρουργείο καθώς η νέα νέα αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε το μεσημέρι, έδειξε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία με αποτέλεσμα οι γιατροί που την παρακολουθούν να κρίνουν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ