ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για αγρότες σε 24 νησιά - Ποιοι οι δικαιούχοι

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για αγρότες σε 24 νησιά - Ποιοι οι δικαιούχοι
ΙΝΤΙΜΕ

Δωρεάν θα είναι οι διακοπές για τους αγρότες σε 24 νησιωτικούς προορισμούς, όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Σε όλες τους άλλους προορισμούς θα έχουν συμμετοχή από 2 ευρώ ως 12 ευρώ το άτομο ημερησίως, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος.

Οι προορισμοί που έχουν μηδενική συμμετοχή για διακοπές με Κοινωνικό Τουρισμό για τους αγρότες είναι τα νησιά: Μυτιλήνη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Κως, Πάτμος, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των παραπάνω νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών, με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, αγροτική οικογένεια με 2 παιδιά (7 και 10 ετών) που έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ και επιλέγει 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων (πλην των 24 νησιών) θα καταβάλει ημερήσιο κόστος διαμονής 48 ευρώ τη μέρα για 4 άτομα.

Αν επιλέξει ξενοδοχείο 3 αστέρων, το κόστος πέφτει στα 24 ευρώ τη μέρα και με διαμονή σε φθηνό ξενοδοχείο (1 αστέρι) το κόστος μειώνεται στα 8 ευρώ τη μέρα. Αν η επιλογή γίνει σε έναν από τους 24 νησιωτικούς προορισμούς που έχουν κέντρα προσφύγων, το κόστος διαμονής (χωρίς πρωινό) είναι μηδενικό.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ, που απευθύνεται στους αγρότες, περιλαμβάνει 6ήμερες διακοπές για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021 – 30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Δικαίωμα συμμετοχής με υποβολή αίτησης έχουν:

* οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982.

* Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Δικαιολογητικά

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, οι αγρότες ή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να προσκομίσουν:

Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (πχ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ στην ενότητα Εφαρμογές Αιτήσεων για επιχειρηματίες – παρόχους ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2021

Στήριξη

Η διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, Ξένια Παπασταύρου, δήλωσε σχετικά: «Ο ΟΠΕΚΑ, μέσω του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας, ενισχύει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθούν προγράμματα: Κοινωνικού, Εκδρομικού και Ιαματικού Τουρισμού, Πρόγραμμα Παιδικών Κατασκηνώσεων για παιδιά από 6 έως 16 ετών και Πρόγραμμα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων και Εισιτηρίων Θεάτρου, ενώ θα δοθούν χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Τα προγράμματα θα αγκαλιάσουν 230.000 δικαιούχους, ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και τα μέλη των οικογενειών τους».

Οι τιμές κατ’ άτομο χωρίς πρωινό για τις διακοπές των αγροτών

(από 5/7/2021 έως 30/5/2022)

Ελεύθερος Τύπος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ