ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Σε περίπτωση θρόμβωσης μετά την πρώτη δόση, η 2η να γίνει με άλλο εμβόλιο

Γώγος: Σε περίπτωση θρόμβωσης μετά την πρώτη δόση, η 2η να γίνει με άλλο εμβόλιο
ΙΝΤΙΜΕ

Αργά και σταθερά συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες του κορωνοϊού στη χώρα μας και όπως σχολιάζει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος «έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και βαριά πάσχοντες. Το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό».

Αναφορικά με το περιστατικό θρόμβωσης της 44χρονης στην Κρήτη έπειτα από το εμβόλιο με σκεύασμα AstraZeneca σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με «σπάνιες περιπτώσεις. Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια» ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την α' δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη β' δόση με άλλο εμβόλιο».

Όσον αφορά την αξιοπιστία των self test, υπογράμμισε ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό ή rapid test και όχι μόνο το self test.

«Τα self test δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύει το 100% αλλά το 60-80%», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «τίποτα δεν αποκλείεται. Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ