ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με γοργούς ρυθμούς προς το «τείχος ανοσίας» - Οι εκτιμήσεις και τα επόμενα βήματα

Κορωνοϊός: Με γοργούς ρυθμούς προς το «τείχος ανοσίας» - Οι εκτιμήσεις και τα επόμενα βήματα
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, οι οποίοι καθημερινά αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 100.000, δημιουργώντας αισιοδοξία σχετικά με το χτίσιμο του λεγόμενου «τείχους ανοσίας», που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε με περισσότερη ασφάλεια.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 95.164 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 76.116 αφορούσαν την πρώτη δόση, ενώ οι 22.958 αφορούσαν δεύτερη δόση εμβολίου. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.107.803 εμβολιασμοί στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.357.696 ήταν πρώτης δόσης με 1.836.773 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, από σήμερα δίνεται μεγαλύτερη ώθηση προς την «Ελευθερία», με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 35-39 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα την περασμένη εβδομάδα για την ηλικιακή ομάδα 40-44, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων. Στόχος είναι μέχρι τις 7 Ιουνίου, να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες πολίτες της Ελλάδας.

«Ευελπιστούμε εντός Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και για τους 18 άνω» τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως διευκρίνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», για το εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου - ποσοστό 34% και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι - ποσοστό 20%.

Για μη ικανοποιητικό εμβολιασμό ορισμένων περιοχών έκανε λόγο από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Ant1.

Ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υπάρχουν αμφιβολίες για τα εμβόλια», αφού «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή» και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική αμφιβολία», ο κ. Πέτσας είπε πως «έχουμε εντοπίσει ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικό» και εκεί θα δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19. Παράλληλα, ανέφερε πως εξετάζεται το ζήτημα του «πέναλτι» σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού για εμβολιασμό.

Εμβολιασμός κατ’ οίκον

Σχετικά με τον εμβολιασμό στο σπίτι, ο κ. Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στο Mega, είπε πως εκτιμά πως «τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τον κατ' οίκον εμβολιασμό».

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ξεκινά ο εμβολιασμός ειδικών κατηγοριών, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι τρόφιμοι των φυλακών, οι τοξικοεξαρτημένοι και άλλοι.

Αναφορικά με τις παρενέργειες από τον εμβολιασμό των πολιτών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως:

«Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ