ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών: Στο επίκεντρο τα εμβόλια της AstraZeneca και τα ηλικιακά όρια

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών: Στο επίκεντρο τα εμβόλια της AstraZeneca και τα ηλικιακά όρια
AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Στο «τραπέζι» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τίθενται τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece.

H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων αλλά και περιστατικών περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εντός της ημέρας να υπάρξουν και ανακοινώσεις επί του θέματος των παρενεργειών.

Μέχρι και χθες, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν το μοναδικό που χορηγείτο σε πολίτες ηλικίας 30-39 ετών στη χώρα μας.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, έχουν θέσει ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βρετανία οι εμβολιαζόμενοι κάτω των 30 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κάποιο άλλο εμβόλιο, όπως είχε γράψει πριν από λίγο καιρό το κρατικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για σύσταση της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής, που ήρθε μετά από σοβαρές επιπλοκές που εμφάνισαν 79 άτομα –μέχρι τα τέλη Μαρτίου- μετά από τον εμβολιασμό τους.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το BBC, 19 εκ των ασθενών αυτών κατέληξαν.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, οι οποίοι καθημερινά αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 100.000, δημιουργώντας αισιοδοξία σχετικά με το χτίσιμο του λεγόμενου «τείχους ανοσίας», που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε με περισσότερη ασφάλεια.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 95.164 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 76.116 αφορούσαν την πρώτη δόση, ενώ οι 22.958 αφορούσαν δεύτερη δόση εμβολίου. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.107.803 εμβολιασμοί στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.357.696 ήταν πρώτης δόσης με 1.836.773 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, από σήμερα δίνεται μεγαλύτερη ώθηση προς την «Ελευθερία», με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 35-39 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα την περασμένη εβδομάδα για την ηλικιακή ομάδα 40-44, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων. Στόχος είναι μέχρι τις 7 Ιουνίου, να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες πολίτες της Ελλάδας.

«Ευελπιστούμε εντός Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και για τους 18 άνω» τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως διευκρίνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», για το εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου - ποσοστό 34% και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι - ποσοστό 20%.

Για μη ικανοποιητικό εμβολιασμό ορισμένων περιοχών έκανε λόγο από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Ant1.

Ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υπάρχουν αμφιβολίες για τα εμβόλια», αφού «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή» και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική αμφιβολία», ο κ. Πέτσας είπε πως «έχουμε εντοπίσει ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικό» και εκεί θα δοθεί έμφαση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19. Παράλληλα, ανέφερε πως εξετάζεται το ζήτημα του «πέναλτι» σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού για εμβολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ