ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νέα περιστατικά με θρομβώσεις έπειτα από εμβολιασμούς

Δύο νέα περιστατικά με θρομβώσεις έπειτα από εμβολιασμούς
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Δύο ακόμη ασθενείς στη χώρα μας εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson &Johnson.

Πρόκειται για δύο γυναίκες 32 και 45 ετών, με την πρώτη να νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Τα περιστατικά ερευνώνται ήδη από το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Τα δύο νέα περιστατικά, έρχονται να προστεθούν στα πέντε προηγούμενα, στα οποία περιλαμβάνεται δυστυχώς, και ένας θάνατος μιας γυναίκας 63 ετών, μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο η κατάληξη της 63χρονης από τη Μυτιλήνη, η οποία νοσηλευόταν επί δύο σχεδόν μήνες στη ΜΕΘ του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου, ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, αναφέρονται τα εξής:

«Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη, είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της ΕΦΑΡ (Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης) για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με περιστατικά προς διερεύνηση για τα οποία υπήρξαν ενδείξεις συσχετισμού τους με ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, κατέληξε σε πέντε περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με τις επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση της Τετάρτης 26 Μαΐου, υποστήριξε για ακόμη μία φορά όλα τα εμβόλια, υπογραμμίζοντας το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τις παρενέργειες, που είναι μικρές.

Όπως τόνισε ακόμη, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».

Το CNN Greece επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ