ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οργή Χαρδαλιά για τη μουσική και το «αντάρτικο» στην εστίαση

Κορωνοϊός: Οργή Χαρδαλιά για τη μουσική και το «αντάρτικο» στην εστίαση
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε ερώτηση αναφορικά με την απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αντέδρασε έντονα αναφορικά με πληροφορίες που έκαναν λόγο για «αντάρτικο» το οποίο ετοιμάζουν ιδιοκτήτες κατά της απαγόρευσης της μουσικής.

Όπως είπε, η μουσική από μόνη της δεν διαδίδει τον κορωνοϊό, αλλά ο ιός διδίδεται με την αύξηση της έντασης της φωνής που συμβαίνει όταν ο ήχος της μουσικής είναι δυνατός και αναγκαζόμαστε να μιλάμε μεγαλόφωνα.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση».

«Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι. Να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα-βήμα. Δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες, όταν έχουμε θρηνήσει 12.000 νεκρούς, να συζητάμε λογικές αντάρτικου. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό» δήλωσε εκνευρισμένος ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως η μουσική θα επανέλθει ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με βάση τις έρευνες και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνηςστη συνέχεια, τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η μουσική όταν αντιμετωπίσουμε την πανδημία, θα επανέλθει στα καταστήματα.

«Θα είναι κομμάτι της ζωής μας όπως πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανοίγουν από Δευτέρα γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα

Τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και των γηπέδων 5x5.

Σημείωσε πως θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις όποιες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ