ΕΛΛΑΔΑ

«Πήγαινε-έλα» τζιχαντιστών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

«Πήγαινε-έλα» τζιχαντιστών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με το «πήγαινε-έλα» τζιχαντιστών στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν την Αθήνα προκειμένου να οργανώσουν τα δίκτυα των επιθέσεων που ετοίμαζαν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο βομβιστής του μετρό των Βρυξελλών, Χαλίντ ελ Μπακράουι βρέθηκε το καλοκαίρι στην Αθήνα. Το δίκτυο Sky Italia μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι στις 23 Ιουλίου 2015, ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, έφτασε στο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Τρεβίζο με πτήση της εταιρίας Ryanair, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Την επομένη, στις 6 το πρωί, επιβιβάσθηκε από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας σε πτήση Volotea με προορισμό την Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσης ιταλική εφημερίδα La Republica λίγες μόνο μέρες αργότερα στην Ελλάδα έφτασε μέσω Ιταλίας και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις στο Παρίσι και κρατείται από τις βελγικές Αρχές.

Η σύλληψη του ανθρώπου - κλειδί

Ο Τζαμάλ Εντίν Ουαλί, 40 ετών, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή από τις ιταλικές αρχές φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που κατασκεύαζε και προμήθευε το δίκτυο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, με τα πλαστά διαβατήρια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μάλιστα, τα διαβατήρια που έφτιαχνε ο Τζαμάλ Ουαλί συνδέονται τόσο με τις επιθέσεις στο Παρίσι όσο και με αυτές των Βρυξελλών.

Πως εμπλέκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μίνας Καραμήτρου, οι ελληνικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στη Λέρο τον Οκτώβριο του 2015. Στο νησί του Αιγαίου έφτασε βάρκα με 28 άτομα των οποίων εξετάστηκαν τα έγγραφα. Τέσσερεις εξ αυτών κίνησαν τις υποψίες των Αρχών και κρατήθηκαν για περαιτέρω εξέταση από την οποία προέκυψε ότι οι δύο είχαν στην κατοχή τους τα συριακά διαβατήρια που ένα μόνο μήνα αργότερα βρέθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Όπως αποδείχτηκε αργότερα πρόκειται για τους δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Η Frontex ανέλαβε τον έλεγχο των άλλων δύο οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν ήταν Σύροι αλλά ο ένας από το Πακιστάν και ο άλλος από την Αλγερία. Ενδιαφέρον, επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι και οι δύο συνελήφθησαν στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας λίγες εβδομάδες μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σπίτι όπου διέμενε ο Αμπαούντ στο Παγκράτι και το οποίο ερεύνησαν οι ελληνικές Αρχές εντοπίστηκαν αρκετά πλαστά διαβατήρια. Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι εγκέφαλοι των επιθέσεων, αφού λάμβαναν τα πλαστά διαβατήρια από τον Τζαμάλ Εντίν Ουαλί χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως χώρα προμήθειάς τους στους υπόλοιπoυς τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης

Βίντεο με τους τρεις τρομοκράτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Βρυξέλλες: Άλλοι τρεις κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη υπόπτων για σύνδεση με την τρομοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ