ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ανάρπαστα τα ραντεβού για τους 20ρηδες - Πώς μετατίθεται το ραντεβού όσων νόσησαν

Εμβολιασμός: Ανάρπαστα τα ραντεβού για τους 20ρηδες - Πώς μετατίθεται το ραντεβού όσων νόσησαν
AP Photo/Yorgos Karahalis

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλαν οι νέοι, σπεύδοντας να ανταποκριθούν στο άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού εμβολιασμού. Όπως προηγουμένως οι 30ρηδες και οι 40ρηδες, έτσι και οι νέοι 18-29 ετών σημείωσαν νέο ρεκόρ, καθώς σχεδόν εξάντλησαν μέσα σε λίγες ώρες τα διαθέσιμα ραντεβού.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, χιλιάδες νέοι έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού το συντομότερο δυνατόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας υπήρχαν ραντεβού ακόμη και για τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Το γεγονός ότι η πλατφόρμα άνοιξε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προκάλεσε ενθουσιασμό, ενώ επιπλέον το γεγονός ότι το εμβόλιο που προσφέρθηκε σε πρώτη φάση έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μονοδοσικό, αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τους νέους που μπορούν πλέον να σχεδιάσουν τις διακοπές τους.

Έτσι, μέσα σε λίγες ώρες τα ραντεβού που ήταν διαθέσιμα σχεδόν εξαντλήθηκαν, καθώς προς το παρόν η διαθέσιμη ποσότητα εμβολίων της Johnson & Johnson ήταν 50.000 δόσεις. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν και νέα ραντεβού, καθώς θα παραληφθούν και νέες ποσότητες.

Όπως δήλωσε σήμερα και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται πάνω από το 90% των εμβολίων που καταφθάνουν. «Ο,τι έρχεται το "καταναλώνουμε"» προσέθεσε.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «η Johnson & Johnson θα φέρει στις 2 Ιουνίου, μια παράδοση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο».

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί του Σαββάτου μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα εμβόλια, η ηλικιακή ομάδα των 30–34 ετών, ενώ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 35-40.

Καμπανάκι για άνω των 60 ετών

«Όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη» σχολίασε στον ΣΚΑΙ ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας. Αφενός διότι φαίνεται πως για να χτιστεί τείχος ανοσίας θα πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοιό.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, παρά τους ρυθμούς που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών δεν είμαστε τόσο κοντά, όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορωνοιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή την στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο την μια δόση και έχει μερική ανοσία. «Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» είπε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο (άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Μήνυμα έχει στείλει και ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σημειώνοντας ότι όσοι είναι πάνω από 65 έτη πρέπει να εμβολιαστούν και γενικότερα, να μην υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος σε αυτήν την ηλικία.

Ακύρωση ραντεβού για όσους έχουν νοσήσει

Την ίδια ώρα, σε διευκρινίσεις για όσους πολίτες έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, και σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους προέβη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστικλέους.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα από το σύστημα για όλους την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια, έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από δύο παράγοντες, τις παραδόσεις των εμβολίων και τη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η οποία ανοίγει έτσι ώστε να εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών για το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πάντως, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν σύντομα, καθώς δεν έχουν διαδραματίσει ρόλο στη διασπορά του κορωνοϊού. Η σχετική ερώτηση έγινε με αφορμή την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ για την καταλληλότητα του εμβολίου για παιδιά 12 έως 15 ετών.

Κοντοζαμάνης: Μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες στα νησιά

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς πολιτών που επιλέγουν τα νησιά γιατί προτιμούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στις δομές υγείας των 19 νησιών [σ.σ. που περιλαμβάνονται στην εκστρατεία «Γαλάζια Ελευθερία»], από πολίτες -μη κατοίκους- που επιλέγουν τον εμβολιασμό τους στη νησιωτική χώρα με το εμβόλιο της J&J. Εφόσον βρουν ραντεβού οι πολίτες, μπορούν να υλοποιήσουν εκεί τον εμβολιασμό τους».

Τέλος, σημειώνεται ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαΐου, έχουν πραγματοποιηθεί 5.498.042 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 3.589.548 αφορούν την πρώτη δόση, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 2.010.989 πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ