ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός - Καπραβέλος: Σημαντικό να «σπάσουν» οι νέοι τη διασπορά του ιού

Εμβόλιο κορωνοϊός - Καπραβέλος: Σημαντικό να «σπάσουν» οι νέοι τη διασπορά του ιού
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του το Σάββατο για το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα των 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει, σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται σε όλον τον κόσμο, για να ελέγξουμε αυτή την μάστιγα το να πιάσουμε και να σπάσουμε ακριβώς τις αλυσίδες διασποράς αυτού του θανατηφόρου ιού», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

«Οι νέοι μας παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι τόσο στη νοσηρότητα, όσο κυρίως στη διασπορά του ιού», πρόσθεσε ο καθηγητής Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε το πόσο άσχημο είναι να βλέπει κανείς νέους ασθενείς να νοσούν.

«Έχω δει ανθρώπους, ηλικιωμένους, πατεράδες, μανάδες, παππούδες να χάνονται κυρίως από τα παιδιά τους. Ο εμβολιασμός στις νεαρότερες ηλικίες θα σπάσει έναν σημαντικό “κρίκο” αυτής της διασποράς», συνέχισε ο ίδιος.

«Είναι πραγματικά η ελπίδα να τιθασεύσουμε αυτή την παγκόσμια μάστιγα που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε ο Νίκος Καπραβέλος.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή έχει ανοίξει πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού στο emvolio.gov.gr, η οποία αφορά στους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας από 18 έως 29 ετών έναντι της Covid 19, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι αρχικά, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε ήδη ανοίξει η πλατφόρμα, αλλά για πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Μαγιορκίνης: Δεν θα αρχίσει σύντομα ο εμβολιασμός στα παιδιά

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν φαίνεται ότι θα εμβολιαστούν σύντομα, καθώς δεν έχουν διαδραματίσει ρόλο στη διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση της Παρασκευής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ερώτηση ειδικότερα, αφορούσε την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ για την καταλληλότητα του εμβολίου για παιδιά 12 έως 15 ετών.

Όπως επεσήμανε σήμερα ειδικότερα ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής του ΕΜΑ, το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδιά 12 - 15 ετών. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης ήταν σαφής:

«Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός στα παιδιά σύντομα».

Όπως σαφέστατος ήταν και όσον αφορά τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών, σημειώνοντας ότι όσοι είναι πάνω από 65 έτη πρέπει να εμβολιαστούν και γενικότερα, να μην υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος σε αυτήν την ηλικία.

Νωρίτερα, ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να είμαστε για μερικούς μήνες ακόμη προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες και να πραγματοποιούμε αυτοδιαγνωστικά τεστ.

«Η ανοσία θέλει χρόνο να χτιστεί, ωστόσο το καλοκαίρι προσφέρεται για να χτιστεί η ανοσία μέσα από τον εμβολιασμό και τον ερχόμενο χειμώνα να είμαστε περισσότερο έτοιμοι», πρόσθεσε.

Κοντοζαμάνης: Μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες στα νησιά

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση αναφορικά με τους εμβολιασμούς πολιτών που επιλέγουν τα νησιά γιατί προτιμούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στις δομές υγείας των 19 αυτών νησιών, από πολίτες- μη κατοίκους- που επιλέγουν τον εμβολιασμό τους στη νησιωτική χώρα με το εμβόλιο της J&J. Εφόσον βρουν ραντεβού οι πολίτες, μπορούν να υλοποιήσουν εκεί τον εμβολιασμό τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ